Ledolomci načeli čep u Daljskoj krivini, Mađari šalju još dva broda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2017, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ledolomci načeli čep u Daljskoj krivini, Mađari šalju još dva broda

Mađarski ledolomci koji su i tokom noći razbijali ledenu barijeru u Daljskoj krivini na Dunavu, probili su se kroz četiri kilometara leda i napreduju prema kraju barijere, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine. Mađarska je poslala je još dva ledolomca u Srbiji koji će pomoći u razbijanju leda na Dunavu, saopštile su mađarske nadležne vlasti. Četiri mađarska ledolomca među kojima je i najveće takvo mađarsko plovilo Sečenj, pomoći će da se uklone ledene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << blokade na Dunavu južno od Mađarske, duž srpsko-hrvatske granice, navodi MTI.

Pošto su na pojedinim mestima naslage leda debele i oko dva metra, i dalje je teško proceniti koliko će im trebati vremena da savladaju kompletnu deonicu od 15 kilometara, navodi se u saopštenju Voda Vojvodina.

Dodaje se da će potiskivač "Sloga" i danas širiti koridor između novosadskih mostova, kako bi se bezbedno prihvatio uzvodni led koji se očekuje posle probijanja barijere u daljskoj krivini.

Navodi se da na Savi leda ima sve manje pa je na toj reci danas ukinuta odbrana od zagušenja ledom, dok su Tisa i banatski vodotoci i dalje pod ledom.

Redovna odbrana od zagušenja ledom sprovodi se na 643 kilometara Tise i banatskih vodotoka, a vanredna na 104,7 kilometara Dunava, dok je debljina leda od pet do 15 centimetara, piše u saopštenju.

Ledolomci uglavnom uvek rade u paru, postepeno lomeći led, da se ne bi gomilao nizvodno.

Ledolomci su juče razbili ledeni čep kod izletišta Staklara, a zatim su jednim prolaskom razbili i ledenu barijeru kod mostova Bogojevo - Erdut. Posle toga uputili su se na najkritičniju deonicu takozvanu Daljsku krivinu.

Od Dalja do Borova formiran je ledeni čep dužine 15 kilometara, a kako saznaje Radio-televizija Vojvodine, razbijanje je počelo oko 10 sati.

Zbog velikih naslaga leda, brzina kretanja ledolomaca je svega dva kilometra na čas. Kada ovaj čep bude uklonjen prestaće i rast vodostaja Dunava koji je na ovoj deonici za dva dana porastao dva metra.

Kod Bačke Palanke redovno

Prema informacijama dobijenim od nadležnih iz Vodoprivrednog društva "Dunav", stanje na delu Dunava kod Bačke Palanke za sada je redovno.

"Na ovom delu vodostaja, na snazi je redovna odbrana od leda. Manja količina leda koncentrisala se ispod mosta, koji vodi od Bačke Palanke do Republike Hrvatske, ali to za sada ne predstavlja problem", rekao je za Radio-televiziju Vojvodine Ivan Jatić, rukovodilac sektora za odbranu od poplava u ovom preduzeću.

"Reka Dunav, na delu toka kod Bačke Palanke je protočna. Kada čep u Daljskoj krivini u potunosti bude probijen, a led krene da se spušta niz Dunav, pratićemo situaciju", naglasio je on i dodao, da su u stalnom kontaktu sa ledolomcima, koji za sada dobro napreduju na Daljskoj krivini i da se kreću ka kraju barijere, duge petnaest kilometara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.