Korišćenje biomase u blagom porastu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2014, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korišćenje biomase u blagom porastu

Korišćenje domaćih resursa obnovljivih izvora energije je u porastu, a u Vojvodini trenutno ima 40 ustanova koje kao osnovni energent koriste agropelet ili sirovu biomasu za toplotnu energiju. Sve ovo prati i početak izgradnje javnih skladišta biomase, gde bi trebalo da se smesti četiri miliona tona sirovina.

Kada je reč o obnovljivim izvorma energije u Vojvodini je posebno važan potencijal biomase, koja među alternativnim izvorima učestvuje sa preko 63 procenta. Tek posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nje je solarna, pa energija vetra. Slede male hidroelektrane i geotermalna energija, kaže za RTV pokrajinska sekretarka za energetiku Nataša Pavićević Bajić.

Pa ipak, još uvek su mnogo veći potencijali od praktične ekspolatacije obnovljivih izvora energije.

Tona briketa zamenjuje do četiri kubna metra drva. Govedarske farme mogle bi biti proizvodjači energije, ali to za sada važi samo za velike farme, jer manje nemaju uslove za to.

Sanja Bugarski iz Centralne asocijacije za proizvodnju mleka Vojvodine smatra da bi se takva investicija pokazala racionalnom tek ako bi došlo do ukrupnjavanja poseda.

Do pre nekoliko godina priča o korišćenju alternativnih izvora energije bila je samo na papiru. Malo što smo pritisnuti zahtevima Evropske unije da do 2020. petina potrošene energije potiče iz alternativnih izvora, malo spoznajom da je takva vrsta ulaganja isplativa, u Srbiji se u ovoj oblasti vidi učinak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.