Konstituisan Nacionalni savet Nemaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2014, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstituisan Nacionalni savet Nemaca

Danas je u Somboru konstituisan Savet nemačke zajednice u Srbiji. Za predsenika je izabran Laslo Gence Mandler, a za predsednika Izvršnog odbora Anton Bek. Obojica su sa liste ''Gerhard – Podunavske švabe zejedno'' iz Sombora.

Kako je je odlučeno na prvoj sednici saveta sedište će biti u Somboru.

''Osim nadležnosti koje su propisane Zakonom radićemo na povezivanju svih 19 nemačkih udruženja u Srbiji, a posebno sa podunavskim Nemcima koji žive širom sveta'', >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kazao je za RTV Laslo Gence Mandler.

Za preostale tri liste glasalo je 619 birača, što je više u odnosu na pobedničku listu koja je dobila 564 glasa, upozorio je član nacionalnog saveta Rudolf Vajs.

''Izražavamo bojazan da će nemački nacionalni Savet postati somborski nacionalni savet. Očekivali smo pre konstituisanja Saveta, da će nas pobednička lista pozvati na konsultacije, ali se to nije desilo'', kazao je Vajs.

Većinu sa osam članova osvojila je lista ''Gerhard –Podunavske švabe zajedno'' iz Sombora . Preostali sedam članova nacionalnog Saveta su sa tri liste – ''Podunavski Nemci Vojvodine'', ''Nemačka lista –Rudolf Vajs'' i ''Podunavski Nemci''.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.