Kineska četvrt nebezbedna i neiskorišćena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2017, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kineska četvrt" nebezbedna i neiskorišćena

Analiza trenutnog stanja objekata i zakupaca u okviru nekadašnjeg industrijskog kompleksa „Petar Drapšin", Novosađanima poznatiji kao tzv. Kineska četvrt, bila je jedan od preduslova za mogućnost razvoja kvalitetnog dijaloga, koji treba da rezultira jasnim smernicama u daljoj revitalizaciji i razvoju ovog prostora.

Na osnovu javnog poziva, Grad Novi Sad je angažovao tim nezavisnih eksperata koji je izvršio detaljnu analizu trenutnog stanja infrastrukture - veštačenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << objekata u tzv. Kineskoj četvrti. Upozoravajući podaci su ukazali da 71 odsto objekata nije bezbedno. Od ostalih objekata, samo četiri objekta su u relativno dobrom stanju, dok je šest ocenjeno da su u dobrom stanju, a četiri objekta iz katastarskih knjiga uopšte ne postoje na ovoj parceli.

Kako bi se stekla potpuna slika o trenutnoj situaciji u tzv. Kineskoj četvrti, Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove dostavila je podatke o trenutnim zakupcima. Na osnovu toga, Radna grupa za kapitalne infrastrukturne projekte u okviru realizacije projekta "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" tokom jula i avgusta u prostorijama Studentskog kulturnog centra "Fabrika" obavila je razgovore sa zakupcima u cilju stvaranja jasne slike o potrebama i poslovima koje obavljaju.

Od ukupne površine u nekadašnjem industrijskom kompleksu "Petar Drapšin", 62 odsto je prostorno neiskorišćeno ili se u objektima ne odvija nikakva delatnost. Od ukupnog broja objekata 21,3 odsto su prazni, 23,14 odsto su magacini, a 8,3 odsto predstavljaju objekti koji se bespravno koriste ili je ključ u sudu.

Kada je reč o objektima u kojima se odvija određena proizvodna ili uslužna delatnost, dominiraju majstorske radionice (29,6 odsto), objekti vezani za sportske delatnosti (3,7 odsto) i ugostiteljski objekti (2,8 odsto). Od ukupno 32 majstorske radionice, čak 62,5 odsto čine uslužni zanati, ali ni u jednoj od njih se ne odvijaju stari zanati, umetnički zanati i domaća radinost.

Kulturnom stvaralaštvu pripada samo 9,2 odsto. Njega čine: četiri institucije kulture, svega tri slikarska ateljea, tri muzička ateljea, jedno pozorište i dva objekta za organizovanje kulturnih i umetničkih dešavanja. Zanimljiv je i podatak da se samo jedna žena vodi kao zakupac na ovom prostoru, dok su svi ostali zakupci muškarci.

Kako bi se utvrdili dalji koraci u razvoju ovog prostora, Fondacija "Novi Sad 2021" pokreće niz otvorenih razgovora pod nazivom "Divan" za širu javnost, dok je Gradska uprava za kulturu pokrenula Forum kulture za stručnu javnost. Prvi "Divan" će se održati u utorak, 22. avgusta u SKC "Fabrika" u 11.00 časova, zatim slede oni 29. avgusta i 5. septembra, dok će se Forumi odvijati u naredne tri srede (23. i 30. avgusta i 6. septembra).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Održana javna rasprava o "Kineskoj četvrti", budućem kreativnom centru Novog Sada

Izvor: Radio 021, 22.Avg.2017, 14:13

Danas je u prostoru Studentskog kulturnog centra "Fabrika", a na inicijativu Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture", pred mnogobrojnom publikom održana javna rasprava o budućem razvoju prostora nekadašnje fabrike "Petar Drapšin", poznatijeg kao "Kineska četvrt"...U otvorenom razgovoru...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.