Kilogram limuna 400 dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2014, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kilogram limuna 400 dinara

Mnogi građani su u poslednjih nekoliko dana revoltirani činjenicom da je južno voće, koje spada među najtraženije, poskupelo. Cena limuna se kreće u proseku od 350 do 400 dinara. Zbog toga kupci kažu da se trenutno uzdržavaju od kupovine.

Iako gotovo nijedna domaćica odlazak u market ili na pijacu ne može zamisliti bez kupovine limuna, ovih dana, rekli bismo, teško otvaraju novčanike. Izgleda da se većini zbog previsoke cene tog voća, vrti u glavi. Prodavci kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da krivica nije njihova.

"Pa, kupujem ali, s’ obzirom na sadašnju cenu, svedeno je na minimum", žale se kupci na pijaci.

Prodaja limuna je drastično opala, otkako mu je cena skočila. Dobavljači kažu da su mušterije zbunjene i da često nailaze na nerazumevanje.

"Pa, protestuju, ali ipak kupe jednu ili dve voćke… ja im kažem da ne kupe šest, sedam komada, ujedno im kažem da limuntus može da zameni limun, a i jeftiniji je… znali su neki i da prihvate", objašnjavaju prodavci.

"Ima kupaca uvek, ali im je skupo i ne možemo mi njima objasniti zašto je to tako. Uglavnom traže u nama krivicu… ko zadnji prodaje taj je kriv, kao mi smo digli cenu", žale se prodavci.

Visoku cenu limuna u trgovinskim lancima, kako kažu u Asocijaciji potrošača Srbije, opravdavaju time što je nabavna cena ovog voća visoka, odnosno, što ga zbog zakasnele sezone u Turskoj i Grčkoj nema, pa se uvozi iz Južne Amerike.

"Nažalost, cene su takve realne i mi kao potrošači u ovom trenutku ne možemo da utičemo na cene. Ono što možemo, jeste alternativa. Prosto, ako kupujemo limun, prvenstveno zbog vitamina C, znajte da ga u šipku ima 20 puta više", objašnjava Lela Tasić iz APOS.

Dok cena limuna ponovo ne postane prihvatljiva, mnogi kupci ga mogu zameniti grejpfrutom, kivijem i crnom ribizlom, ali i povrćem kao što su karfiol, paprika, kupus i mirođija, jer i to voće i povrće takođe obiluje vitaminom C.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kilogram limuna skuplji od pileta

Izvor: Blic, 28.Avg.2014, 18:01

Limun je, samo za nedelju dana, poskupeo skoro 20 odsto. Sada mu je cena u trgovinama u proseku 350 dinara, mada se u pojedinim radnjama nudi i za, do sada, neverovatnih 400 dinara. Sada za kilogram limuna dajemo više nego za kilogram piletine...  Oni koji se dobro sećaju, znaju da je, prošle godine...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.