Kikinda će opet dobiti status grada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2016, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kikinda će opet dobiti status grada

Nakon što je 2007. godine, usvajanjem Zakona o teritorijalnoj organizaciji izgubila stus grada, Kikinda će taj status ponovo dobiti. Naime, izmene i dopune Zakona ušle su u skupštinsku proceduru i do kraja februara, kako se očekuje, poslanici u republičkom parlamentu trebalo bi taj predlog i da zvanično verifikuju. Uz Kikindu, status grada dobijaju Vršac i Pirot.

"Dakle, Kikinda će dobiti status grada", na taj način je ovu za Kikinđane važnu informaciju potvrdio Pavle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Markov, predsednik još uvek opštine Kikinda.

Svojevremenim usvajanjem Zakona o teritorijalnoj organizaciji, Kikinda je izgubila status grada, ali se nakon osam godina ta, po Kikinđanima velika greška ipak ispravlja. Od 1893. godine, kada je Kikinda prvi put dobila status grada, taj status je važno zadržati i u 21. veku , iz više razloga.

"Kao grad, dobićemo i jedan poseban imidž. Uz činjenicu da je Kikinda centar Severnobanatskog okruga, nastojimo da se nametnemo kao centar celokupnog regiona. I ova statusna promena važna je u tom pogledu" – kaže Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda.

Uz posebne nadležnosti koje gradovi imaju, Kikindi se pruža prilika da iskoristi veća transferna sredstva, a biće joj dostupniji i evropski fondovi. Status grada valja iskoristiti i u razgovorima sa potencijalnim investitorima.

"Svi naši razgovori sa potencijalnim investitorima umnogome zavise od kompletnog utiska koji kao opština, a uskoro grad ostavljamo. Statusna promena daje nam veće mogućnosti i u kreiranju kompletnog privrednog ambijenta, a to je razlog više da u budućnosti možemo očekivati veću zainteresovanost kompanija za ulaganja u ovaj deo Banata" – dodao je predsednik kikindske opštine.

Građani kikindske opštine su proteklih godina inicirali više akcija, kao i potpisivanje peticije kako bi Kikinda ponovo dobila status grada. Ggreška je, kažu, konačno ispravljena.

Izmene i dopune Zakona ušle su u skupštinsku proceduru i do kraja februara, kako se očekuje, poslanici u republičkom parlamentu trebalo bi da zvanično potvrde da je Kikinda dobila status grada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.