Kikinda: Predstavljena monografija vajara Slobodana Kojića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2017, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kikinda: Predstavljena monografija vajara Slobodana Kojića

Nakon Podgorice i Novog Sada, i u rodnoj Kikindi predstavljena je monografija posvećena Slobodanu Kojiću, vajaru, profesoru, osnivaču Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti – Terra.

Izdavač monografije „Slobodan Kojić – Skulptura“ je Centar savremene umjetnosti Crne Gore. Na promociji u kikindskoj galeriji Terra govorili su Svetlana Mladenov, istoričarka umetnosti i autorka monografije, Sava Stepanov, likovni kritičar, kao i Nenad Šoškić, direktor Centra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za savremenu umjetnost Crne Gore.

Kao osoben prikaz umetničke, vajarske karijere Slobodana Kojića, pred domaćom kulturnom javnošću pojavila se izuzetna publikacija - monografija „Slobodan Kojić – Skulptura“. Vajarski opus Slobodana Kojića počinje sedamdesetih godina prošlog veka, a po oceni likovne kritike, sve ovo vreme uspevao je umetničkim radom da bude prisutan i aktuelan na domaćoj vajarskoj sceni

"Slobodan Kojić je uspevao ne samo da bude aktuelan, da donosi neke nove principe u našoj umetnosti, nego je konstantno uspebvao da bude autentični vajar.

Nije odstupa od osnovnih pretposatvki skulpture, ali je istovremeno iznalazio mogućnosti da se uključi u neke nove senzibilitete koje je donosilo novo vreme.“ – naglašava Sava Stepanov, likovni kritičar.

Kada je svojevremeno Slobodan Kojić doneo odluku da napusti Beograd, dobila je njegova rodna Kikinda. Iniciranjem i organizacijom Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti – Terra, Kikinda je, pre svega zahvaljujući Slobodanu Kojiću postala svojevsrni vajarski centar.

"Ta silna potreba da uradiši nešto za mikro i makro okruženje je sastavni deo pogleda na sopstveni život. To nije tek segment, već integralni deo pogtleda na sopstveni život", objašnjava Slobodan Kojić.

I pored uspeha, umetnička, ljudska preispitivanja su neprekidna.

"Čovek se neprekidno preispituje i, naravno nikada nismo zadovoljni. S drughe strane, ne mogu reći da sam nezadovoljan, ali mislim i opsećam da čovek strahovito kasni za – samim sobom. Nikako sebe ne možemo stići i mislim da to nikada nikome nije ni uspelko", objašnjava Slobodan Kojić.

Važan detalj umetničke karijere, pa i monografije su nagrade, kojih u biografiji Slobodana Kojića ne manjka, a tu su i mnogobrojne izložbe u zemlji i inostranstvu, učešće na vajarskim kolonijama i simpozijumima.

U statusu redovnog profesora, magistar Slobodan Kojić predavač je na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju.

U iščekivanju još jednog, 36. saziva Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti – Terra, Slobodan Kojić i dalje uspešno vodi Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra u Kikindi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.