Kazne roditeljima za dečije prosjačenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2014, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazne roditeljima za dečije prosjačenje

Slika majki koje prose sa bebama ili male dece koja tražeći koji dinar rizikuju da završe pod točkovima nečijeg automobila, jeste naša realnost, koja bi ubuduće mogla da se promeni. Ministarstvo rada i socijalne politike dečije prosjačenje će ubuduće tretirati kao grubo zanemarivanje, zbog čega će nesavesni roditelji biti sankcionisani, čak i oduzimanjem deteta.

Deca koja se svakodnevno mogu videti kako prose >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na raskrsnicama kod Futoške pijace ili u centru grada nisu samo mališani iz novosadskih romskih naselja, već i mali sezonci, koji zbog zarade, tokom leta dolaze iz okolnih mesta.

U Svratištu, jedinom mestu u gradu gde se mogu okupati i nešto pojesti, dnevno se okupi 25 mališana, a razlog zbog kojeg su na ulici je pomoć porodici, koja uglavnom ostvaruje pravo na neki vid "socijale".

"Primaju socijalnu pomoć ili dečiji dodatak, ali i dalje su to porodice koje su na rubu siromaštva, i dečije prosjačenje, koje mi ne podržavamo, je jedan dodatan način kako da se poboljša njihov status", kaže za RTV Marija Perinović i Svatište za decu ulice.

Pre nešto više od mesec dana, iz nadležnog Ministarstva, svim Centrima za socijalni rad prosleđeno je obaveštenje, kojim se socijalnim radnicima nalaže da slučajeve dečijeg prosjačenja procesuiraju kao grubo zanemarivanje. To znači da protiv roditelja, koji dete primorava ili i sam s njime učestvuje u prosjačenju, Centar može pokrenuti krivični postupak, ili ga čak i lišiti roditeljskog prava.

"Decu ne vraćamo roditeljima dok se pomenuti postupci ne okončaju i dok se ne utvrdi da li je u interesu deteta da se vrati u porodicu ili da ostane u sistemu", objašnjava Ljiljana Ristić iz Službe za decu i mlade Centra za socijalni rad.

Kako je u Novom Sadu veliki broj romske dece samo formalno upisan u školu, na nivou grada formiran je tim za podršku roditeljima, koji će imati i motiv više da im deca redovno pohađaju nastavu.

"Škole će redovno obaveštavati službu Centra za socijalni rad da li dete ide redovno u školu, i od toga će zavisiti da li će roditelj ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć ili bilo koji drugi vid podrške", dodaje ona.

Zaštitnici građana više puta su kritikovali državu zbog nepostojanja sistemske zaštite dece prosjaka, a prvi izveštaj o tome šta je po pitanju suzbijanja dečijeg prosjačenja urađeno, Centar za socijalni rad Novog Sada nadležnom ministarstvu treba da preda u oktobru, pa tako svaka naredna tri meseca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.