KOALICIJA NA STAKLENIM NOGAMA Većina u Novom Sadu zavisi od dva glasa

Izvor: Blic, 07.Jul.2015, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOALICIJA NA STAKLENIM NOGAMA Većina u Novom Sadu zavisi od dva glasa

Odbornici koji su nekada bili u Trećoj Srbiji, SPS i DS mogli bi da sruše vladajuću koaliciju u Novom Sadu.

Odlazak troje bivših odbornika Treće Srbije sa sednice Skupštine grada na kojoj se raspravljalo o budžetu i kašnjenje troje odbornika Novosadskog demokratskog pokreta (bivši odbornici DS), dovelo je do najveće krize u vladajućoj koaliciji.

Ako se na ovih šest odbornika doda i troje odbornika izbačenih iz SPS koji načelno podržavaju većinu, ali više >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nemaju nikakve funkcije, te njihovi glasovi nisu sigurni, većini ostaje samo dva tesna glasa viška, od ukupno 78 odbornika.

- Manje stranke su uhvatile priliku za ucenjivanje. Radi se rebalans i neko je uvek nezadovoljan dobijenim. Kada većina počinje da se kruni, svako gleda priliku da uzme što više može - kaže izvor “Blica” iz vladajuće većine.

Gradonačelniku Milošu Vučeviću (SNS) situaciju komplikuje i to što su mu se posvađala i po odborničkim grupama podelila tri koaliciona partnera - Treća Srbija, SPS i DSS.

- Kulminacija razilaženja sa Aleksandrom Đurđevim nastala je kada je sa troje odbornika TS napustio sednicu, te doveo do toga da prve četiri tačke dnevnog reda usvajamo tesnom većinom, zbog čega je u pitanje dovedeno funkcionisanje koalicije. Ne znam da li će oni pristupiti nekoj drugoj partiji i da li će i dalje podržavati većinu - izjavio je Miroslav Parović, predsednik Treće Srbije.

Kravić: LSV neće u vlast

Kao jedna od opcija spasavanja vladajuće većine spominje se i ulazak LSV u ovo društvo, ali Aleksandar Kravić, predsednik novosadskih ligaša, to odlučno demantuje. „U ovakav cirkus koji su napravile ove kvazistranke ne ulazimo. To bi bilo kao 1948. otići u četnike. Kada se završe izbori, videćemo šta ćemo radimo“, kaže on.

S druge strane, Petar Ćirović, predsednik odborničke grupe “Za Novi Sad” u kojoj su odbornici Novosadskog demokratskog pokreta, koji su kasnili na sednicu, kaže da je došlo do „trenutnih razmirica“.

- Koliko znam, oni su zvanično još deo naše odborničke grupe. Mislim da nisu ispunjena neka njihova očekivanja vezana za rad njihove organizacije - izjavio je Ćirović, inače nekadašnji odbornik DSS.

Daniel Borbaš kašnjenje troje odbornika NDP pravda slučajnošću i kaže da „nikog ne ruše“.

Koliko je situacija ozbiljna vidi se i po tome što gradonačelnik Miloš Vučević u pauzama sednice morao da nagovara posvađane odbornike da glasaju.

Vučević i Parović: Većina stabilna

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Treće Srbije Miroslav Parović izjavili su danas da je većina u Skupštini Novog Sada stabilna i da je čine oni odbornici koji su sve vreme prisustvovali poslednjoj sednici gradske skupštine.

Vučević je nakon sastanka sa predsednikom Treće Srbije Miroslavom Parovićem na kome je bilo reči o funkcionisanju vladajuće koalicije i o političkoj stabilnosti u gradu, rekao da niko ne može da uslovljava i ucenjuje Novi Sad i da će, ukoliko to neko bude pokušao, on lično o tome obavestiti javnost.

“SNS se ne meša u unutrašnje odnose bilo kog koalicionog partnera, a za nas je koalicioni partner Treća Srbija koju predstavlja predsednik Miroslav Parović i odbornici koji su učestvovali u radu Skupštne grada”, rekao je Vučević.

Vučević je kazao da je na sastanku rekao Paroviću da će većinu činiti oni odbornici koji budu sedeli na sednicama i sprovodili odluke većine, dodajući da od Parovića očekuje da preuzme odgovornost i da ocenu rada resora za čije rezultate je odgovornost preuzela Treća Srbija i da za to polaže račune pred Novosađanima.

Vučević je rekao da se pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada održane u petak, niko nije obratio sa bilo kakvim zahtevom i da bi, da se to desilo, odmah sazvao konferenciju za novinare i o tome obavestio javnost.

“Postoje različiti načini da se koalicionim partnerima pošalje određena poruka, a činjenica da neko nije hteo da prisustvuje sednici Skupštine Grada ili njenom većem delu, očigledno pokazuje da se više ne oseća delom vladajuće koalicije”, rekao je Vučević i dodao da su se “neki vratili na sednicu kada su videli da većina postoji”.

Parović je rekao da se svi članovi vladajuće koalicije zalažu da Novi Sad funkcioniše na adekvatan način i da se posebno zalažu za političku stabilnost.

“Ostao sam zatečen ponašanjima sada već bivših članova Treće Srbije koji su na čelu sa tadašnjim generalnim sekretarom Treće Srbije Aleksandrom Đurđevim, samoinicijativno odlučili da napuste sednicu Skupštine grada i da na taj način zajedno sa još nekim odbornicima iz redova većine pokuša da obori gradsku vlast”, rekao je Parović.

On je naglasio da je u tom momentu kao predsednik stranke preuzeo odgovornost i da je sve one koji se u tom trenuku nisu pridržavali ranijih dogovora isključio iz Treće Srbije.

“Smatram neprimerenim da tri meseca pred izbore, poput nekih ranijih političara kao što je Mlađan Dinkić, sada pokušavamo da glumimo nekakvu opoziciju i da time sakrivamo ono što smo radili”, kazao je Parović, naglasivši da je spreman da preispita sve ono što je do sada radila Treća Srbija u vlasti i da prizna eventualne greške koje je učinila.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.