KCV: Rekonstrukcija deformiteta glave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2017, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KCV: Rekonstrukcija deformiteta glave

Lekari Kliničkog centra Vojvodine u saradnji sa stručnjacima sa Prirodno – matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Univerziteta u Kardifu, među prvima u Srbiji izveli su rekonstrukciju deformiteta glave i vrata ugradnjom implantata od titanijuma. Slične operacije prethodno su rađene u kliničkom centru srbije i Kliničkom centru u Nišu.

Operisan je dvadesetogodišnji mladić iz Novog Sada sa tumorom kostiju lobanje. Operacija je uspešno izvedena krajem novembra 2016 . i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sve je prošlo u najboljem redu, izjavio je upravnik Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju prof. dr Aleksandar Kiralj.

"Pacijent je veoma mlad, bio je veoma nesrećan što ima takvo oboljenje, razgovarali smo s njim o tome kako to da rešimo, on je želeo po svaku cenu to da se uradi, jer je smatrao da će bilo šta što uradimo biti bolje od onog kako je on to prihvatao", kaže dr Kiralj.

Taj operativni zahvat može da se primenjuje u lečenju malignih i benignih tumora ili kako bi se rekontruisalo lice sa povredama do kojih je došlo prilikom saobraćajne nesreće.

"Prednosti su te što sama hirurška intervencija traje mnogo kraće, ali su rezultati mnogo bolji", dodaje sagovornik RTV-a.

Materijal za operaciju koštao je gotovo 600 evra. Troškove su podelili porodica operisanog mladića, Klinički centar Vojvodine i PMF u Novom Sadu.

Planiramo da uradimo naučnu studiju o kvalitetu života pacijenata i ekonomskoj opravdanosti takve intervencije.

Za godinu – dve slede pregovori o pokrivanju troškova sa Zdravstvenim fondom, kaže naš sagovornik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.