KAKO SAM PREVARIO BRANKA ĆOPIĆA Kikinđanin skoro četiri decenije čuva tajnu o čuvenom piscu

Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAKO SAM PREVARIO BRANKA ĆOPIĆA Kikinđanin skoro četiri decenije čuva tajnu o čuvenom piscu

Nenad Đerić (49), poznati sportski novinar iz Kikinde, već 37 godina čuva malu, crno-belu fotografiju koju mu je, s posvetom, još 1979. godine poslao slavni Branko Ćopić.

Ima Đera u svom albumu i drugih fotografija sa autogramom poznatih ličnosti, pesnika, sportista i novinara, ali mu je ova najdraža. Voli je ne samo zbog književnih dela slavnog Ćopića, već i zbog načina na koji ju je dobio.

- Poslužio sam se malom prevarom. Tog leta sa roditeljima sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bio u Bosanskoj Krupi kod rodbine. Već sam uveliko bio zaljubljen u Ćopićevu pesmu "Mala moja iz Bosanske Krupe", ali i u jednu Ljilju iz tog gradića na Uni. Tada sam odlučio da baš iz tog mesta u Bosni napišem pesniku pismo i zamolim ga da mi pošalje jednu svoju fotografiju sa potpisom. Bojeći se da je Branko Ćopić neće ni pogledati, a kamoli čitati moje pismo, smislio sam kako da privučem njegovu pažnju. I kako bih drugačije, nego preko Krupe. Nisam pomenuo da sam iz Kikinde, već sam napisao da sam ličkog porekla, da su moji roditelji iz Bosanske Krupe i duboko sam verovao da će to, kao i mesto odakle pošta stigne, biti presudno da mi veliki Ćopić odgovori. I bio sam u pravu. Ubrzo sam dobio njegovu fotografiju na čijoj poleđini piše: Nenadu Đeriću od Branka Ćopića, 3. jul 1979. godine. Kako sam samo bio važan – priča Đerić.

Žao mu je što velikog pesnika i književnika nikada lično nije upoznao, a imao je ozbiljnu nameru. Čak je stigao i ispred njegovih vrata.

- Osamdesete godine, sa roditeljima i sestrom, ponovo sam bio u Bosanskoj Krupi. Po povratku smo svratili u Beograd i ja sam naterao mamu i tatu da me vode u Ulicu maršala Tita 23, u kojoj je Ćopić živeo. Video sam da ga u poštanskom sandučetu čeka sarajevsko "Oslobođenje" i da mu je komšinica Desanka Maksimović. Imao sam nameru da Ćopiću pokucam na vrata, da mu zahvalim što mi se javio i priznam da sam ga malo prevario. Majka me je odvratila od te namere, bila je sramota da bez najave pokucamo na vrata nekome tako poznatom – priča Nenad.

Da je umesto nama, uspeo da ovu priču ispriča Ćopiću, slavni Krajišnik sigurno se ne bi naljutio. Jer Đerić toliko voli Bosansku Krupu, a posebno Unu, da se pre deset godina iz Kikinde preselio u Bosnu. Jedno vreme živeo je u Krupi, a sada je u Prijedoru. Tamo je proglašen za najboljeg sportskog novinara.

Fotografije Džaje, Pižona, Praje...

U svom albumu Nenad Đerić ima i fotografije sa posvetom Dragana Džajića, Duleta Savića, Vladimira Petrovića Pižona, Dražena Dalipagića, Envera Marića...

- Osim Ćopićeve, posebno mi je draga posveta čuvenog sportskog novinara Marka Markovića. Njegov "Indirekt" nisam propuštao – kaže Đerić, koji je u 39 listova objavio ukupno 22.543 teksta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.