Jubileji Beogradske nadbiskupije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2014, 02:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubileji Beogradske nadbiskupije

Beogradska Nadbiskupija obeležiće tokom vikenda 100 godina od potpisivanja Ugovora (Konkordata) između tadašnje Kraljevine Srbije i Svete Stolice i 90 godina od ponovnog uspostavljanja Beogradske Nadbiskupije, a tim povodom glavnu svečanost predvodiće sarajevski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar najavio je da će obeležavanje jubileja započeti večeras svečanom večernjom, u Parku Bogorodice - Majke jedinstva, u najstarijoj crkvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obnovljene Nadbiskupije - crkvi Krista Kralja i to pod vodstvom biskupa Požeškog Antuna Škvorčevića.

Kako je naveo, zatim sledi Akademija pod vođstvom franjevačkih bogoslova iza Sarajeva, dok je središnja svečanost biti organizovana u katedralnoj crkvi Uznesenja Blažene device Marije na Neimaru i to pod vođstvom sarajevskog nadbiskupa, kardinala Puljića i gostiju iz Sarajeva.

''Zahvaljujući kardinalu Puljiću i gostima iz Sarajeva zagrljaj Beograda i Sarajeva još jednom će biti ostvaren, između ostalog i radi prevazilaženja nasleđa istorije'', rekao je Hočevar i dodao da se svečanim proglašenjem početaka priprema za Sinodu Nadbiskupije odlučno usmeravaju u budućnost.

Prema njegovim rečima, upravo zato će doći predstavnici vernika iz svih župa, kao i mnogi biskupi iz okruženja, a poseban pozdrav pape Franje, koji dolazi preko Državnog sekretara kardinala Pjera Parolina i to posredovanjem apostolskog nuncija Orlanda Antoninija biće još jedna reč ohrabrenja za nove puteve suživota.

''Naša po broju mala zajednica katoličke crkve ne želi ovim jubilejom samo da evocira svoju izvanredno bogatu prošlost, već želi u današnjem tranzicijskom dobu svestrano da promišlja o svojoj autentičnoj misli, deleći, kao i do sad, dobro i zlo sa svojim najbližim susedima, pre svih sa pravoslavnima'', rekao je Hočevar.

On je naveo i da je to razlog da se toliko posvećuju proučavanju istorije, pre svega prisutnosti katoličke crkve na tlu Beogradske nadbiskupije.

Na pitanje da li je možda u planu sklapanje nekog novog Konkordata, Hočevar je istakao da su se društvene prilike promenile, da se sada sklapaju ugovori, ali da se ide postepeno.

''U čitavom svetu pa i među nama prilike su se promenile zato katolička crkva više ne sklapa takozvane Konkordate već uvažava građansku dimenziju i zato sklapa ugovore. Svakako to katolička crkva želi zato su upravo i ove godine među nama boravile ličnosti Svete stolice'', rekao je Hočevar podsećajući da su sklopljeni ugovori u području visokog školstva.

Hočevar je podsetio da pre 100 godina nije započeo samo Prvi svetski rat već da je ''upaljena i svetiljka razumevanja i saradnje tadašnje Kraljevine Srbije i Svete Stolice u vidu sporazuma Konkordata''.

''Uprkos zdušnim nastojanjima tadašnji papa Pio X nije uspeo da zaustavi početak tragedije Velikog rata, a time ni stradanje građana Srbije. Usled različitih okolnosti, ono što je predviđeno Konkordatom - ponovo formiranje rezidencijalne nadbiskupske stolice u Beogradu, prvobitno je bila samo biskupska, otvorena je tek 29. oktobra 1924. godine'', rekao je Hočevar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.