Jovanu Zivlaku dve nagrade Teodor Pavlović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2016, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanu Zivlaku dve nagrade "Teodor Pavlović"

Književniku iz Novog Sada Jovanu Zivlaku pripale su obe nagrade koje nose ime "Teodor Pavlović", za životno delo i za najbolju knjigu, saopštio je danas Banatski kulturni centar.

Jednoglasnu odluku o ovogodišnjem laureatu doneo je žiri u sastavu dr Mirjana Brković (predsednik), dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović.

Žiri smatra da je nagrađena knjiga "Sablasti poezije" okrunila stvaralaštvo Jovana Zivlaka, jer kroz svaku napisanu reč, misao i stav "prosijava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njegova duboka erudicija, britak kritičarski duh i sveobuhvatan pogled na stvarnost".

Zivlak u esejima tretira ne samo srpsku književnost, već i kulturu, politiku, ratove, ukupnost našeg života.

Svaki esej je zasebna celina, ali svi zajedno daju pregled srpske književnosti počevši od perioda romantizma do najsavremenijih književnih ostvarenja s početka 21. veka.

"Zivlak se ne ustručava da iskaže sopstveni sud o čitavim književnim epohama, o pokretima i preokretima u poeziji, o promenama u recepciji književnosti, o mestu i vrednosti pisaca o kojima piše. Odavno je on odredio meru kojom se mora meriti dubina i značaj napisanog, a ta mera kod Zivlaka nisu ni lokalni, ni patriotski interesi, već svetske srazmere i aršini", navedeno je u obrazloženju.

Žiri je ocenio da knjiga "Sablasti poezije" svedoči o objektivnosti i duhovnoj zrelosti Jovana Zivlaka, koji je svojim besprekornim i višedecenijskim radom zadužio srpsku književnost i kulturu uopšte, zbog čega mu je žiri dodelio i nagradu za životno delo.

Nagrade se dodeljuju u okviru manifestacije "Dani Teodora Pavlovića" koju organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo.

Manifestacija će se održati od 5. do 9. oktobra u Novom Sadu i Novom Miloševu, na pet lokacija, sa oko 100 učesnika programa.

Nagrade će Jovanu Zivlaku biti uručene 5. oktobra u 12 časova u svečanoj sali Matice srpske u okviru programa otvaranja manifestacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Jovanu Zivlaku nagrada "Teodor Pavlović" za životno delo i za najbolju knjigu

Izvor: Blic, 28.Sep.2016

"Banatski kulturni centar" (BKC) iz Novog Miloševa dodelio je knjževniku iz Novog Sada Jovanu Zivlaku književnu nagradu "Teodor Pavlović“ za životno delo. Nagrada se dodeljuje u okviru manifestacije "Dani Teodora Pavlovića“. Nagrada Zivlaku pripala je i za najbolju knjigu za 2016. godinu....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.