Izmene Zakona o stečaju radi ubrzanja postupka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2016, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmene Zakona o stečaju radi ubrzanja postupka

Pravni okvir koji reguliše stečaj i do sada je imao dobru ocenu, ali je problema bilo u primeni, stoga je ministarstvo privrede iniciralo Izmene i dopune Zakona o stečaju. Predložena rešenja koja treba da ubrzaju postupak, ali i da bolje zaštite poverioce predstavljena su na javnoj raspravi u Novom Sadu.

A kako bi ubrzali postupak, ali i bolje zaštitili imovinu onih kojima je preduzeće ostalo dužno, novim rešenjima predviđeno je veće učešće poverioca u različitim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postupcima od imenovanja stačajnih upravnika, preko prodaje imovine, do okončanja zakupa.

"Nije u najvećem interesu stečajnog upravnika da brzo okonča taj stečaj i da proda tu imovinu. Imate zakup, finansirate postupak stečaja. Sada na ovaj način mi omogućavama tim hipotekarnim poveriocima čak i da oni u jednom određenom vremenu pokrenu postupak oko imovine, da nađu kupce i da na taj način smanjimo broj stečajnih postupaka koji traju.", kaže pomoćnik ministra privrede Dragan Ugričić.

Pomoćnik ministra za privatizaciju i stečaj ističe i da se svim izmena poboljšava položaj bilo razlučnih bilo založnih poverilaca, a predviđeno je i njihovo učešće u imenovanju stečajnih upravnika .

"Na efikasniji i lakši način će moći da se vrši razrešavanje stečajnih upravnika i imenovanje novih, ukoliko se u postpuku za to steknu uslovi, a stečajni upravnici nisu opravdali položaj stečajnog upravnika u smislu da su radili u skladu sa zakonom i sa procedurama.", kaže Ugričić.

I Danijela Vazura, direktorka Agencije za licenciranje smatra da će veći nadzor nad radom upravnika dovesti do efikasnijih postpuka.

"Ono što će najviše doprineti jeste upravo veće učešće razlučnih, založnih i svih poverilaca najpre u izboru stečajnog upravnika u toku celog postupka. Zatim, na skraćenje rokova za podnošenje planova reorganizacije koji je takođe faktički bio neograničen jer je rok mogao da se produžava na duži vremenski period.", izjavila je Vazura.

Izmena će biti i u postupku prodaje imovine. Uz prodaju cele imovine i prodaju preduzeća kao pravnog lica, celishodnost ocenjuje pomoćnik ministra u slučajevima kada dužnik ima neki svoj brend, žig ili zaštitni znak, biće omogućena i delimična prodaja imovine.

"Svuda gde postoji obezbeđenje, obezbeđeni poverilac na imovini, on će na svoj imovini na kojoj ne postoji postreba, dakle nije ključna za sprovođenje reorganizacije, moći i sami i u toku postupka da traže ukidanje moratorijuma i da sami unovče tu imovinu", objašnjava Danijela Vazura.

Takođe, izmenama se predlažu i kraći rokovi da dužnik predloži planove reorganizacije, a onemogućen je i da ih menja više od jednom. Predloženo je da izmene zakona stupe na snagu 1. februara, a primedbe i sugstije mogu se uputiti onlajn ili na javnim raspravama do kraja oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.