Izmenama Statuta NBS do novog upravnika?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2014, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmenama Statuta NBS do novog upravnika?

Kada će Narodna biblioteka Srbije dobiti novog upravnika još uvek se ne zna - dva konkursa su bila neuspešna, a UO te ustanove danas je uputio pismo predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću sa molbom da im pomogne u komunikaciji sa resornim ministarstvom.

Prema navodima članova UO, Ministarstvo im godinu dana nije odgovorilo na predložene izmene Statuta, koje bi omohućile da na konkursu učestvuju najvažniji, najbolji ljudi kulture.

"Kada bi se Dobrica Ćosić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javio na konkurs morao bi da bude odbijen jer nema dovoljan broj godina rukovođenja jednom kulturnom institucijom", rekao je član UO Miladin Ševarlić.

Važeći Statut predviđa da upravnik ima najmanje 10 godina radnog iskustva u oblasti kulture, od čega najmanje četiri godine na poslovima rukovođenja ustanovama u oblasti kulture.

U pismu upućenom premijeru piše da je pre godinu dana OU Ministarstvu dostavio Predlog izmena i dopuna postojećeg Statuta, budući da važeći neodgovarajućim, birokratskim i formalističkim kriterijumima za izbor upravnika onemogućava najistaknutije stručnjake, kulturne i naučne radnike da učestvuju na konkursu.

Kako se podseća da, kao posledica takvog stanja, već dva konkursa ne uspevaju i tri godine se zadržava neregularno v.d. stanje u kući pred kojom stoji rešavanje temeljnih strateških i tekućih radnih zadataka.

Iz nama nepoznatih razloga i bez ikakvog obaveštenja, Ministarstvo, međutim, blokira rad ovog UO, pa samim tim i Biblioteke odgovarajući nerazumljivim ćutanjem na sva obraćanja, molbe, pisma, predloge i predstavke, koje mu UO dostavlja već godinu dana, ističe se u pismu predsedniku Vlade Srbije.

Konkurs za upravnika NBS je poništen odlukom UO te institucije 26. novembra prošle godine.

Upravni odbor je odluku doneo zbog, kako je tada navedeno, proceduralnih nedoslednosti u njegovom sprovođenju, kao i naknadnog uvida u pravni status organizacionih jednica ustanova kulture iz kojih dolaze neki od kandidata.

"Poštujući integritet svih kandidata i ugled NBS, UO smatra da je poništavanje konkursa najcelishodniji postupak za sve zainteresovane strane", naveo je Odbor.

Upravni odbor je tada odlučio da zbog ograničavajućih odredbi Statuta NBS, koje su dovele do ovih nejasnoća u tumačenju, u saradnji sa kolektivom i pravnom službom NBS izmeni i dopuni Statut NBS.

Na konkurs za upravnika NBS prijavilo se pet kandidata ali su samo dvoje - Mirko S. Marković i Jasmina Ninkov - ispunjavali uslove konkursa i imali kompletnu dokumentaciju.

I zaposleni u NBS su svojevremeno bili nezadovoljni uslovom konkursa koji podrazumeva da za upravnika mogu da konkurišu oni koji imaju najmanje četiri godine iskustva u rukovođenju ustanovama u oblasti kulture.

To, kako su naveli, onemogućava stručnjacima zaposlenim u NBS da se jave na konkurs.

Sadašnjeg v.d. upravnika, Svetlanu Jančić u oktobru prošle godine je na tu funkciju imenovala Vlada Srbije. Posao v.d. upravnika prethodno je bio poveren Dejanu Ristiću - od januara 2012. godine, kada je smenjen Sreten Ugričić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ministarstvo blokira biblioteku

Izvor: Politika, 26.Nov.2014

Upravni odbor NB Srbije traži pomoć od premijera zbog spora sa Ministarstvom kulture oko uslova konkursa za direktora..Članovi Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije uputili su pismo predsedniku Vlade Republike Srbije Aleksandru Vučiću s molbom da posreduje u razrešenju problema u komunikaciji,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.