Izložba radova dece i mladih izbeglica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2017, 07:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba radova dece i mladih izbeglica

Nevladina organizacija "SOS Dečija sela Srbija", saopštila je da, povodom Međunarodnog dana izbeglica, organizuje danas izložbu "Boje života" u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Autori izloženih radova i fotografija su izbeglice - deca i mladi koji borave u prihvatnim centrima Adaševci i Principovac.

Radovi prikazani na izložbi nastali su na likovnim radionicama koje su "SOS Dečija sela Srbija", uz pomoć akademskog slikara Miloša Ostojića, tokom aprila 2017. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizovala za decu i mlade u Adaševcima i Principovcu.

Kroz radionice je tokom četiri nedelje prošlo 135 polaznika i polaznica raznih uzrasta iz različitih zemalja. Rezultat su radovi na teme poput apstraktnog i akcionog slikarstva, mrtve prirode, portreta i mašte, nastali uz pomoć tehnika kao što su kolaž, akvarel, tempera i crtanje olovkom.

Izložba "Boje života" već je prikazana u Šidu, a nakon Beograda obići će i druge lokacije u Srbiji na kojima su SOS Dečija sela angažovana na pružanju pomoći i podrške izbeglicama.

"Ova izložba je kruna svega što smo radili gotovo mesec dana. Likovne radionice su rađene sa ciljem da imaju terapijski efekat - da im pomognu da savladaju neke svoje probleme, da se opuste i savladaju svoju kreativnost. Ima radova koji su vrlo depresivni i pokazuju njihovu trenutnu situaciju, a ima radova koji su jako interesantni - naročito dečiji radovi, jer deca žele da, kroz svoje radove, nesebično podele sa svima nama svoje utiske i emocije", kaže slikar Ostojić.

"SOS Dečija sela Srbija", u okviru programa "Solidarnost", obeležiće 20. juna Međunarodni dan izbeglica i kroz radionice, kreativne sadržaje i različite aktivnosti za decu i porodice u prihvatnim centrima u kojima je organizacija angažovana na pružanju pomoći izbeglicama (Principovac, Adašvci, Preševo, Bujanovac, Kikinda i Obrenovac).

Odlukom Generalne skupštine UN, 20. jun se, kao Međunarodni dan izbeglica, obeležava od 2000. godine, sa ciljem da se skrene pažnja na položaj izbeglica širom sveta i ukaže na značaj pružanja pomoći, koja je ovim ljudima i više nego potrebna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"BOJE ŽIVOTA" Beograđani imali prilike da pogledaju likovne radove izbeglica iz prihvatnih centara

Izvor: Blic, 21.Jun.2017

Povodom 20. juna, Međunarodnog dana izbeglica, SOS Dečija sela Srbija održali su danas izložbu "Boje života" u Centru za kulturnu dekontaminaciju...- Radovi prikazani na izložbi nastali su na likovnim radionicama koje smo, uz pomoć akademskog slikara Miloša Ostojića, tokom aprila organizovali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.