Izložba minijaturnih knjiga Narodne biblioteke Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2014, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba minijaturnih knjiga Narodne biblioteke Srbije

U Centralnom holu Narodne biblioteke Srbije u sredu, 24. decembra biće otvorena izložba "Minijatura na zrnu graška" autorana Vukićevića, najavljeno je iz te nacionalne institucije.

Na izložbi će biti predstavljena minijaturna izdanja, retke i minijaturne knjige srpske nacionalne biblioteke.

Knjige iz tog fonda toliko su male da se ne mogu čitati golim okom. Njihova tradicija stara je koliko i knjiga uopšte, često su služile kako bi se štampari dokazivali, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali su pokazale i svoju praktičnu stranu i funkcionalnost.

Marija Antoaneta je, na primer, želela knjigu koja može stati u rukavicu pa je podsticala proizvodnju minijaturnih knjiga.

Zbirku minijaturne knjige Narodne biblioteke Srbije čine najviše dela na srpskom pa onda na ruskom, francuskom, slovenačkom, mađarskom, nemačkom i češkom jeziku.

Zbirku čine beletrističke knjige, monografske, jezički rečnici, mali broj teološke literature, nekoliko političkih pamfleta i drugo. Iz fonda se posebno izdvajaju dve ultra-mikro-mini nemačke knjige dimenzija 6x6 milimetara i Ratni manifest kralja Franje Josipa I iz 1914. dimenzija 24x22 milimetara.

Tokom izložbe biće emitovan materijal Radio-televizije Srbije snimljen za emisiju "Beogradsko blago" Redakcije digitalnog programa.

Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Svetlana Jančić, profesor Fakulteta likovnih umetnosti Mile Grozdanić i autor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.