Intervju - tužan dan za kinematografiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2014, 02:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intervju - tužan dan za kinematografiju

U SAD ne jenjavaju negativne reakcije zbog ukidanja premijere filma koji na komičan način prikazuje predsednika Severne Koreje Kim Džong Una.

Film se bavi dvojicom novinara koji dobijaju priliku da intervjuišu Una, ali od američke obaveštajne agencije dobijaju zadatak da izvrše atentat na njega. Nakon hakerskih napada na kompjuterski sistem filmske kuće Soni (Sony), čelnici te kompanije odlučili su da otkažu premijeru filma zbog straha od terorističkih napada na bioskope.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Kako se sada čini, javnost će moći da pogleda samo trejler filma "Intervju", ali ne i celo ostvarenje. Nakon hakerskih napada na Soni, za koje FBI tvrdi da su učinjeni iz Severne Koreje, u javnost su procurele privatne prepiske producenata, scenariji, ali i informacije o platama zaposlenih.

Ubrzo su usledile i pretnje terorističkim napadama na bioskope, ukoliko Soni ne odustane od emitovanja filma koji ismeva lidera Severne Koreje. Holivud i dalje burno reaguje na Sonijevo odluku, nazivajući je kukavičkim postupkom i popuštanjem teroristima.

"Nakon terorističkog napada na bliznakinje u Njujorku, tadašnji gradonačelnik izjavio je da svi treba da se udružimo i time pokažemo snagu. Jedino čega treba da se bojimo je sam strah. Ovo je veoma tužan dan ne samo za filmsku industriju, već za celu Ameriku", rekao je filmski kritičar Ričard Reper.

"Soni je povlačenjem filma iz bioskopa pokazao da hakeri imaju moć da kontrolišu kompanije, a možda čak i vlade. Mislim da je to veoma pogrešan potez", ocenio je IZ stručnjak Kevin Mitnik.

Najviše reakcije usledilo je na Tviteru, gde su poznati glumci, čelnike Sonija nazivali beskičmenjacima, spominjući film "Veliki diktator" koji ismeva nacističkog vođu, ali se Čarli Čaplin nije bojao da ga snimi tokom vrhunca Hitlerove moći.

Najzanimljiviju poruku Soniju ostavio je čuveni brazilski pisac Paulo Koeljo, nudeći kompaniji 100.000 dolara za prava na film, koji bi zatim objavio na svom blogu.

Obama: Soni pogrešio što je povukao film Intervju

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da je Soni "pogrešio" kada je odlučio da napada povuče film "Intervju".

Nekoliko sati pošto je FBI formalno optužio severnokorejsku vladu za hakerski napad na Soni, Obama je rekao da je bolje da su direktori Sonija prvo razgovarali s njim pre nego što su doneli odluku o povlačenju filma.

"Ne možemo imati društvo kojem neke diktature nameću cenzuru", rekao je Obama i poručio da će SAD reagovati na tu situaciju.

FBI je saopštio da sada ima dovoljno dokaza da zaključi da Severna Koreja stoji iza napada, što je Koreja demantovala.

"Delovanje Severne Koreje imalo je nameru da nanese značajnu štetu američkom biznisu i suzbije prava američkih građana na izražavanje. Takvi činovi zastrašivanja su van granica prihvatljivog ponašanja države", navodi se u saopštenju.

FBI navodi tehničke sličnosti hakerskog upada u Soni s "pakosnim sajber aktivnostima" povezanim direktno sa Severnom Korejom, poput ranijih sajbernapada na južnokorejske banke i medije.

Grupa koja se predstavila kao "Zaštitnici mira" preuzela je odgovornost za napad na Soni koji se desio krajem novembra kada je zbog destruktivnog softvera isključena cela Sonijeva kompjuterska mreža, naveo je FBI.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Povlačenje filma "Intervju" - tužan dan za kinematografiju

Izvor: Radio 021, 20.Dec.2014

U SAD ne jenjavaju negativne reakcije zbog otkazivanja premijere filma koji na komičan način prikazuje predsednika Severne Koreje Kim Džong Una...Film se bavi dvojicom novinara koji dobijaju priliku da intervjuišu Una, ali od američke obaveštajne agencije dobijaju zadatak da izvrše atentat na...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.