Interesovanje kineskih kompanija za TE-TO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2014, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Interesovanje kineskih kompanija za TE-TO

Interesovanje kineskih kompanija za obnovu i izgradnju postrojenja Termoelektrane-toplane (TE-TO) Novi Sad veoma ohrabruje i daje nadu da će to pitanje biti brzo rešeno, izjavio je danas novosadski gradonačelnik Miloš Vučević.

"Činjenica da i kineske kompanije pokazuju interesovanje za izgradnju nove TE-TO ohrabruje nas da se nadamo da će to pitanje biti veoma brzo rešeno, odnosno to znači da imamo potencijalno dobru ponudu za strane investitore", rekao je Vučević Tanjugu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Podsetivši da je na ove nedelje održanom samintu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope razgovarano i o dva investiciona projekta važna za Novi Sad, Vučević je istakao da bi, uz izgradnju međunarodne pruge Beograd-Budimpešta, za unapređenje privrednog ambijenta tog grada izuzetno značajno bilo i ulaganje kineskih firmi u izgradnju nove TE-TO.

"Grad Novi Sad je spreman da, zajedno sa Elektroprivredom Srbije (EPS) i drugim republičkim organima, o toj investiciji razgovara sa svim zainteresovanim investitorima", kazap je gradonačelnik i podsetio da je pre četiri godine pokrenut postupak traženja privatnog partnera za izgradnju novih kapaciteta TE-TO Novi Sad.

Jedan konzorcijum firmi iz nekoliko evropskih zemalja se u međuvremenu javio da je zainteresovan za taj projekat, napomenuo je Vučević i dodao da je ovo interesovanje i kineskih kompanija dobar znak brzog rešavanja problema investiranja u rekonstrukciju i izgradnju nove TE-TO u Novom Sadu.

Ključni partner u tom projektu je EPS, odnosno Republika Srbija, kao vlasnik TE-TO, objasnio je Vučević, napominjući da je i Grad Novi Sad svakako važan činilac jer je i te kako zainteresovan za obezbeđivanje dodatne toplotne energije iz tog izvora.

"Grad će učestvovati, i već učestvuje, u razgovorima sa EPS-om o TE-TO Novi Sad, jer je taj energetski objekat jedna od ključnih tačaka za nas, u nastupajućim velikim promenama na energetskoj sceni", rekao je Vučević.

On je podsetio da je u proteklih desetak godina bilo više pokušaja da se novosadska TE-TO predstavi kao veoma interesantna za investitore iz inostranstva.

U Novom Sadu je u aprilu 2012. godine potpisan protokol o početku pregovora o strateškom partnerstvu za ulaganje u TE-TO Novi Sad i tom prilikom je iz EPS-a najavljen skori početak rekonstrukcije i izgradnje postrojenja TE-TO, investicije vredne 320 miliona evra.

Tad je navedeno da bi novi gasno-parni blok TE-TO imao snagu 400 megavata za proizvodnju struje i 300 megavata sati toplotne energije, što bi zadovoljilo potrebe zagrevanja 80.000 domaćinstava.

TE-TO Novi Sad je najveća od tri elektrane Privrednog društva "Panonske termoelektrane-toplane", koje radi i posluje u okviru EPS-a.

Karakteriše je brz ulazak u rad kada je to najpotrebnije i isporuka vršne, električne energije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ohrabruje interesovanje za TE-TO

Izvor: B92, 20.Dec.2014

Interesovanje kineskih kompanija za obnovu i izgradnju postrojenja Termoelektrane-toplane Novi Sad veoma ohrabruje, kaže novosadski gradonačelnik Miloš Vučević..."Činjenica da i kineske kompanije pokazuju interesovanje za izgradnju nove TE-TO ohrabruje nas da se nadamo da će to pitanje biti veoma...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.