Institut: Ne znamo da li je krv u Dunavu životinjska niti odakle potiče

Izvor: Blic, 31.Jul.2015, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Institut: Ne znamo da li je krv u Dunavu životinjska niti odakle potiče

Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) u Novom Sadu nije mogao da utvrdi koji je uzrok crvene boje u tečnosti koja se izlila u Dunav, ali je dokazano prisustvo elemenata koji odgovaraju sastavu krvi, rečeno je danas u toj ustanovi.

Specijalista higijene dr Sanja Bijelović na konferenciji za novinare, govoreći o rezultatima analize uzoraka vode, odnosno crvene tečnosti ispuštene 24. jula u Dunav u blizini Beogradskog keja u Novom Sadu, precizirala je da je ta voda “organski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opterećena”, da su u njoj prisutni bakterije, biološki indikatori, primarna i sekundarna fekalna zagađenja.

Dokazano je “prisustvo ćelija koje svojom veličinom i oblikom podsećaju na eritrocite i leukocite”, rekla je dr Bijelović napominjući da nije bilo moguće utvrditi da li analizirani uzorak vode odstupa od uobičajenih rezultata, jer Institut ne radi kontinuiranu analizu vode Dunava.

Odgovarajući na pitanje šta bi moglo da bude uzrok crvene boje tečnosti u Dunavu, dr Bijelović je rekla da prema rezultatima analiza Institut nije mogao da utvrdi šta je mogao da bude uzrok.

Specijalista sanitarne hemije Biserka Mihajlović napomenula je da se, u okviru dodatnih laboratorijskih analiza porekla crvene tečnosti, krenulo od pretpostavki o tome da li je reč o nekakvom pigmentu, nekom pesticidu, prehrambenoj boji, pojavi nekih algi i da ta boja “možda potiče od krvi iz neke od industrija”.

Posle svih odgovarajućih analiza dokazano je samo “prisustvo elemenata koji odgovaraju krvnim elementima”, precizirala je Mihajlovićeva i dodala da biološkom analizom nije dokazano prisustvo algi, “jer smo bili vođeni primerom u Užicu, da je to moglo da bude slična ili takva pojava”.

Ona je, odgovarajući na pitanje, rekla da se ne može dokazati da je eventualna krv u vodi životinjskog porekla jer bi za to trebalo uraditi DNK analize.

Predstavnici IZJZV su napomenuli da je u ovom slučaju bio analiziran deo komunalne otpadne vode od domaćinstava, industrije, ulične kanalizacije i da opšti pokazatelji govore o generalnom zagađenju vode koja se izliva u Dunav.

Kako je rečeno, deo ispitivane vode je sačuvan, odnosno zamrznut radi eventualnih naknadnih ispitivanja, a kako su istakle sagovornice, u eventualnom nekom sledećem sličnom akcidentu najcelishodnije bi bilo reagovati momentalno, čim se primeti zagađenje vode.

Institut nema informaciju o tome da li su odgovarajuće inspekcije i gradsko javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” reagovali u ovom slučaju momentalno i “krenuli po šahtovima svih zagađivača” da bi utvrdili uzročnika zagađenja, rekla je Mihajlović.

Istaknuto je takođe da su odgovarajuće dodatne analize, obavljane tokom ove sedmice, pokazale da je voda Dunava u novosadskom priobalju pogodna za kupanje, rekla je specijalista higijene dr Sanja Bijelović na konferenciji za novinare.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Institut nije mogao da utvrdi uzrok crvene boje u Dunavu

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jul.2015

Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) u Novom Sadu nije mogao da utvrdi koji je uzrok crvene boje u tečnosti koja se izlila u Dunav, ali je dokazano prisustvo elemenata koji odgovaraju sastavu krvi, rečeno je danas u toj ustanovi...Istaknuto je takođe da su odgovarajuće dodatne analize, obavljane...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.