Inspekcija će proveriti kulsku akademiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2015, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija će proveriti "kulsku akademiju"

Ministarstvo prosvete Srbije naložilo je Republičkoj prosvetnoj inspekciji da ispita rad Kulskog obrazovnog centra iz Kule, za koji postoji sumnja da upisuje studente bez zakonskih ovlašćenja, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

"Isključivo visokoškolska ustanova ovlašćena je da vrši upis studenata i zakon ne predviđa nikakvo posredovanje prilikom upisa.

Nastava se izvodi u sedištu visokoškolske ustanove ili izdvojenom odeljenju koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ima akreditaciju koju izdaje Komisija za akreditaciju i dozvolu za rad Ministarstva", kazali su u Ministarstvu prosvete.

Dodali su da u Kuli ne postoji nijedan od pobrojanih uslova, što se vidi iz spiska visokoškolskih ustanova koje imaju potrebne dozvole, i najavili da će Republička prosvetna inspekcija ispitati o čemu se radi i doneti odluku o daljem postupanju.

"Kulski obrazovni centar" u javnosti je ranije bio promovisan kao "univerzitetski centar u Kuli", "kulska akademija", "visokoobrazovna ustanova", a VOICE navodi da je zapravo reč o agenciji koja je registrovana za konsalting i menadžment, u vlasništvu Milorada Bejatovića, profesora na nekoliko privatnih fakulteta u Srbiji i BiH.

"Kulski obrazovni centar" već treću godinu za redom bez dozvole nudi široku paletu studija na više privatnih fakulteta od kojih nijedan nema dozvolu za rad u isturenom odeljenju u Kuli.

Taj centar smešten je u više od 500 sopstvenih metara kvadratnih kupljenih tokom stečajne rasprodaje propale Fabrike armatura "Istra" u Kuli, piše VOICE .

VOICE je naveo, pozivajući se na predstavnike malih akcionara Fabrike armature "Istra" i bivše zaposlene u toj fabrici, da je Bejatović kupio 520 kvadratnih metara upravne zgrade "Istre" u stečaju po veoma niskoj ceni od 100 evra po kvadratnom metru, i tu je smešten "Kulski obrazovni centar".

Bejatović nije želeo da komentariše ove navode, a u telefonskom razgovoru sa novinarkom rekao je da neće da priča za VOICE, već je novinarku optužio da mu je poslala "preteću poruku", o kojoj su ga "obavestili neki ljudi".

VOICE je projekat koji je pokrenulo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije "Braća Rokfeler".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Inspekcija ispituje lažni "univerzitetski centar u Kuli"

Izvor: Radio 021, 01.Feb.2015

Ministarstvo prosvete Srbije naložilo je Republičkoj prosvetnoj inspekciji da ispita rad Kulskog obrazovnog centra iz Kule, za koji postoji sumnja da upisuje studente bez zakonskih ovlašćenja, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE)..."Isključivo visokoškolska ustanova ovlašćena...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.