Ima li uslova za izdavanje dozvola za 28 dana?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2015, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li uslova za izdavanje dozvola za 28 dana?

Za sve lokalne samouprave danas je, praktično istekao rok koji im je Ministarstvo građevinarstva dalo za uvođenje objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola, a u skladu sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji. Na osnovu novog Zakona, ubuduće bi čitav posao oko izdavanja građevinskih dozvola trebalo da bude završen za 28 dana.

Za pripremu primene novih propisa i uvođenje objedinjene procedure izdavanja dozvola, Ministarstvo je lokalnim samoupravama u Srbiji dalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rok do 1. marta. Kako privrednici, investitori i građani ne bi morali ubuduće da idu od šaltera do šaltera kako bi prikupljali raznu dokumentaciju, ta procedura podrazumeva jednošalterski sistem, a državna uprava bi čitav posao morala da završi po službenoj dužnosti.

To znači da bi svi zainteresovani od sada na šalterima trebalo da se pojavljuju svega nekoliko puta - da bi dobili podatke, podneli dokumentaciju i zatražili lokacijske uslove, i u roku od 28 dana - dobili dozvolu.

Proveravali smo danas da li je primena novog Zakona o planiranju i izgradnji i objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola u lokalnim samoupravama počela u zakonski predviđenom roku.

Prema informacijama iz Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove, urbanizam i privredu opštine Kikinda, organizacijski, kadrovski Sekretarijat se pripremio za predstojeći posao, ali je veliki problem nastao jer u Službenom glasniku nisu objavljena sva potrebna podzakonska akta, neophodna za sprovođenje objedinjene procedure izdavanja građevinske dozvole, naglašava Bilјana Felbab, sekretarka Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove, urbanizam i privredu opštine Kikinda.

"Mogu da kažem da smo mi spremni da krenemo sa kompletnim poslom, ali tek nakon što budu objavljena sva podzakonska akta potrebna za sprovođenje objedinjene procedure, kako bismo Zakon ispoštovali. Pravilnici, koji su u međuvremenu pretrpeli određene izmene, još uvek nisu objavljeni u Službenom glasniku. Mi se prilikom rada ne možemo pozivati na nešto što je još uvek u formi – predloga.

U nacrtu Uredba Vlade Republike Srbije, koja govori o našim, kao i o obavezama i postupcima imalaca javnih ovlašćenja, odnosno javnih preduzeća, najavljeno je da će u okviru Uredbe biti objavljeni i neophodni obrasci. Međutim, u poslednjoj verziji Uredbe, obrazaca nema", ističe Felbab.

Takođe, javna preduzeća, imaoci javnih ovlašćenja, nisu lokalnoj samoupravi dostavili cenovnike izdavanja lokacijskih uslova.

"Najveći problem u ovom trenutku nam je cenovnik. Svaki podnosilac zahteva za izdavanje lokacijskih uslova, kao prvog akta u objedinjenoj proceduri, treba da zna koliko će ga koštati svi uslovi koje treba da pribavi, u zavisnosti od vrste objekta. Sva javna preduzeća, Elektrodistribucija, Srbijagas, Komunalno preduzeće i drugi, najavili su da će do kraja ove nedelje dostaviti cenovnike, a u obavezi su da ih objave i na svojim internet stranicama", kaže naša sagovornica.

Ostaje, naravno pitanje da li će nakon velikih medijskih najava, ali i propusta u pratećim podzakonskim aktima, najveću kritiku ipak pretrpeti lokalne samouprave.

"Pretpostavljam da će lokalna samouprava biti najveći krivac. Ono što je bilo do nas, potrudili smo se da sprovedemo maksimalno odgovorno. Mislim da smo se kadrovski sasvim dobro pripremili, ali to ćemo moći da proverimo tek kada čitav posao zaživi. Predviđene rokove moraćemo da ispoštujemo", dodala je Bilјana Felbab, sekretarka Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove, urbanizam i privredu opštine Kikinda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.