I sa uputom lekara ostala bez pregleda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2015, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I sa uputom lekara ostala bez pregleda

Našoj kući obratila se za pomoć gledateljka koja, kako nam je rekla, nije uspela da ostvari svoje pravo na zdravstvenu zaštitu. Ona je uz uput izabranog lekara trebalo da zakaže dijagnostički pregled u novosadskom Domu zdravlja, gde joj je saopšteno da se ta vrsta dijagnostike više ne radi kod njih.

Dom zdravlja „Novi Sad" kupio je dva aparata 2005. godine - za encefalografiju i elektromioneurografiju. Prvi se primenjuje u dijagnostici moždane funkcije, a drugi služi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za ispitivanje električne aktivnosti mišića i nerava.

Bili su u upotrebi dok Ministarstvo zdravlja nije uvelo propise na osnovu kojih se taj vid dijagnostike isključuje iz primarne zdravstvene zaštite, kaže direktor Veselin Bojat.

"Moguće je da neki pacijenti, a i neki lekari opšte prakse nisu informisani dovoljno o tom problemu, pa je ovo svakako način da se smanji nezadovoljstvo i da se postignu bolji rezultati "iz te oblasti", rekao je Bojat.

Vojnomedicinski centar u Petrovaradinu uputio je molbu Gradskoj upravi u novembru 2014. da im se aparati ustupe na korišćenje, što je i učinjeno u januaru 2015.

"Ta dva aparata su donesena i predata Vojnoj bolnici u Petrovaradinu početkom ove godine, ali s obzirom na to da nismo stavili u plan nabavku potrošnih elektroda i slično, ove godine smo jako malo radili, ali stavili smo u plan za sledeću godinu, pa ćemo moći mnog da pomognemo, pre svega pacijentima, odnosno građanima, u smislu dijagnostike neurologije mišića", rekao je doktor Bratoljub Brkljača.

Da podsetimo, u Vojnomedicinskom centru u Petrovaradinu mogu da se leče i civilna lica uz uput izabranog lekara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.