Hrvatska: Četiri decenije od najveće železničke nesreće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2014, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Četiri decenije od najveće železničke nesreće

Danas se navršava 40 godina od kada se na zagrebačkoj Glavnoj stanici dogodila najveća železnička nesreća u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji, u kojoj je, prema podacima Hrvatskih železnica, poginulo više od 167 ljudi, a neki nisi ni mogli da budu identifikovani.

Međunarodni voz koji je vozio iz Atine, preko Zagreba do Dortmunda, zbog prevelike brzine te kobne večeri 30. avgusta 1974. nije uspeo da se zadrži na šinama u krivini ispred Glavne stanice.

Voz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je u krivinu ušao brzinom od oko 100 kilometara na sat, iako je dozvoljena brzina bila dvostruko manja, što je izazvalo oštećenja na vagonima i uzrokovalo njihovo prevrtanje.

Vagoni s poginulima i povređenima ostali su rasuti i prevrnuti po čitavom staničnom području, stvarajući stravičan prizor, podseća agencija Hina, kao i na podatak da su poginuli sahranjeni u zajedničku spomen-grobnicu na Mirogoju za čiji je projekat obnove četiri decenije nakon nesreće raspisan konkurs.

Odgovornost za nesreću, koju je s težim i lakšim povredama preživelo 90 putnika, snosili su mašinovođa, osuđen na 15 godina zatvora, i njegov pomoćnik koji je dobio osam godina, a istragom je utvrđeno da su radili ukupno 45 sati.

Danas, prema Pravilniku o radnom vremenu, radno vreme mašinovođe koji upravlja putničkim vozom u jednoj smeni ne sme da traje duže od 10 sati, a neprekidno u jednoj smeni više od šest časova.

Lokomotiva kobnog voza nije bila znatnije oštećena u nesreći, pa se kasnije koristila u redovnom železničkom saobraćaju. Danas se nalazi u fundusu Hrvatskog železničkog muzeja u Zagrebu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Četiri decenije od najveće železničke nesreće SFRJ

Izvor: Mondo, 30.Avg.2014

Danas se navršava četiri decenije od kada se na zagrebačkoj Glavnoj stanici dogodila najveća železnička nesreća u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji, u kojoj je poginulo više od 167 ljudi...Foto: MONDO, Petar Stojanović..Međunarodni voz koji je vozio iz Atine, preko Zagreba do Dortmunda, zbog...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.