Holandska rediteljka otvorila festival 7 veličanstvenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2015, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandska rediteljka otvorila festival "7 veličanstvenih"

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih" počeo je večeras u Sava centru, gde su mnogobrojnu publiku pozdravili direktor i osnivač festivala Zoran Popović, stalni selektor, filmski poslenik iz Danske Tue Stin Miler i holandska rediteljka Uke Hogendejk.

Prvi na programu 11. izdanja ovog festivala bio je njen "Novi Rejks muzej - film", koji detaljno prati dugogodišnju rekonstrukciju najznačajnijeg muzeja u Amsterdamu.

Hogendejk je izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je vrlo počašćena i da nikada nije imala tako brojnu publiku za svoj film, čak ni na premijeri u Holandiji.

"Novi Rejks muzej - film" je inače nagrađen kao najbolji holandski dokumentarac na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu IDFA 2014. godine.

"Radila sam na ovom filmu čitavih deset godina. To je moje životno delo", rekla je ona, dodajući da joj je žao što zbog tehničkih razloga engleski titl večeras nije dostupan, ali da je srećna što je titl na srpskom jeziku u redu.

Publika je sa velikom pažnjom pratila ovaj epski film (130 minuta), interesantan po sebi, ali posebno za naše gledaoce koji su dobro shvatili muke svih zaposlenih u Rejks muzeju - od direktora preko kustosa do domara, tokom njihove borbe sa problemima organizacione, materijalne i birokratske prirode.

Rejks muzej je tu borbu dobio i 2013. godine su stare slike i skulpture izašle iz mraka depoa i ponovo zablistale, sada na novim zidovima.

Zoran Popović je izrazio zadovoljstvo što je ponovo počeo praznik modernog, bioskopskog dokumentarnog filma, koji u Beograd donosi slike sveta, nudeći autentična filmska dela koja se bore za dostojanstvo kulture i umetnosti, ali i za dostojanstvo takozvanih malih ljudi, očuvanje prirode i slobodu mišljenja.

Tue Stin Miler je dodao da su zajedno odabrali filmove čije autore krase istrajnost, hrabrost i vizija u stvaranju dela koja ne saopštavaju dnevne poruke, već imaju trajnu vrednost.

Festival traje do 5. februara, a projekcije svih sedam ostvarenja biće u velikoj sali.

Na programu su produkcije iz Velike Britanije, Španije, Danske, Portugalije, Finske i Francuske - "Virunga" Orlanda fon Ajnzidla, "Mesi" Aleksa de la Iglesije, "Demokrate" Kamile Nilson, "Iznenada moje su misli stale" Žorža Pelikanua, "Severno od raja" Virpi Sutari i "Pravila igre" Klodin Bori i Patrisa Šanjara.

Posle projekcija publika će moći da razgovara sa autorima, koji će tokom boravka u Beogradu držati master-klasove za mlade sineaste, što je od samog početka praksa "7 veličanstvenih".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Izuzetni dokumentarci na festivalu "7 veličanstvenih"

Izvor: Studio B, 30.Jan.2015

Na 11. Festivalu evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih", koji je sinoć počeo u Sava centru, večeras je na programu britanska produkcija "Virunga" u režiji Orlanda fon Ajnzidla...Virunga je veličanstveni, zaštićeni Nacionalni park u Demokratskoj Republici Kongo, koji je...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.