Cveće u Dobrovoljačkoj bačeno, pa vraćeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2016, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cveće u Dobrovoljačkoj bačeno, pa vraćeno

Na današnji dan, pre 24 godine, dogodio se zločin nad vojnicima JNA u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici, kada je ubijeno 42 vojnika, oficira i civila, 73 osobe su ranjene, a više od 200 zarobljeno ili oteto. Za zločin u Dobrovoljačkoj još niko nije odgovarao. Delegacija RS položila je danas cveće u spomen žrtvama u Dobrovoljačkoj ulici ali su ostavljene ruže vrlo brzo završile u kontejneru za smeće. Nepoznata osoba potom je vratila cveće.

Ruže koje su danas u spomen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na ubijene vojnike bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu položile delegacije iz Republike Srpske i porodice ubijenih, završile su u kontejneru za smeće.

Nedugo nakon odlaska delegacije iz RS, cveće je u kontejner sa smećem bacilli radnici Komunalnog preduteća "Rad", javila je regionalna televizija N1.

"S obzirom da je neradni dan, iz Komunalnog preduzeća Rad nismo mogli dobiti komentar", navela je N1.

Sarajevski portal Klix.ba objavio je fotografiju radnika KP "Rad" koji baca cveće u kontejner, mada su, kako je navedeno, iz tog preduzeća prethodno demantovali da je njihov radnik bacio cveće odmah po odlasku delegacije RS iz Dobrovoljačke ulice. Nepoznata osoba potom je vratila cveće, javljaju agencije.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu danas je obeleženo stradanje vojnika JNA na današnji dan 1992. godine prilikom povlačenja iz Sarajeva.

Delegacija Repubike Srpske koju je predvodio predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i porodice stradalih vojnika upalili su sveće i položili bele ruže na mesto stradanja vojnika JNA.

Čubrilović je izjavio da je tužno to što ni posle 24 godine nema nikakvih podataka o odgovornim za taj zločin nad nedužnim mladim vojnicima koji su pokušali da po dogovoru odu iz Sarajeva.

"Treba da odgovaraju oni koji su dužni, jer su togj dana počinili zločin nad Srbima, Hrvatima, Muslimanima, Albancima. Ti ljudi nikome ništa nisu bili krivi. Pošli su poštujući sporazum koji je odborila i međunarodna zajednica. Očekujemo da se ovo mesto trajno obeleži spomen-pločom, gde će biti napisana njihova imena", rekao je Čubrilović.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije zatražila je od nadležnih organa BiH da kazne počinioce i odgovorne za napad na kolonu vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

"Nepriznavanje, pa čak i slavljenje ovakvih i sličnih zločina neće doprineti suočenju sa prošlošću i miru u Bosni i Hercegovini", ističe se u saopštenju Koordinacije.

Kolona vojnika napadnuta je 3. maja 1992. godine dok se, u skladu sa dogovorom Komande JNA, predsednika Predsedništva BiH Alije Izetbegovića, Teritorijalne odbrane BiH i međunarodne zajednice, mirno povlačila iz Sarajeva.

U napadu su ubijena 42 pripadnika JNA i civila, među kojima pet oficira, 73 osobe su ranjene, a 215 zarobljeno ili oteto, pokazuju podaci MUP-a Republike Srpske.

Napad su izveli pripadnici muslimanske Teritorijalne odbrane, policije i paravojnih formacija "Zelene beretke" i "Patriotska liga", kršeći dogovor o mirnoj evakuaciji.

Konvoj vojnika JNA je 3. maja 1992. godine napuštao Sarajevo prema dogovoru o povlačenju, u zamenu za puštanje na slobodu Izetbegovića, koga je dan ranije zarobila JNA.

Haški sud je ocenio da je vojna kolona JNA bila legitiman vojni cilj.

Za slučaj u Dobrovoljačkoj ulici tužilaštvo BiH je vodilo istragu protiv Ejupa Ganića, generala Jovana Divjaka i još nekih osoba, ali je ustanovljeno da nisu sadržana obeležja krivičnog dela u njihovom postupanju.

Na takvu odluku tužilaštva usledile su brojne osude iz Republike Srpske.

Premijer Kantona Sarajevo: Bacanje cveća u smeće sramota

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Dino Konaković ocenio je da je sramota što su u smeće bačene ruže koje su danas položene u Dobrovoljačkoj ulici u spomen na vojnike JNA, ubijene prilikom povlačenja iz Sarajeva 1992. godine.

"Bacanje ruža u smeće sramotan je čin i to nije Sarajevo. Naša veličina je baš u tome što smo nakon svih stradanja koja smo prošli, uvek prvi pružali ruku i bili spremni na pomirenje. Znamo mi dobro šta je radila JNA po našoj zemlji, ali majkama koje su izgubile sinove, mora se dozvoliti da na to mesto polože cveće", napisao je Konaković na Fejsbuku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.