Gasi se titula dalaj lame

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2014, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasi se titula dalaj lame

Vođa tibetanskih budista, koji nosi titulu dalaj lame, čije je svetovno ime Daincin Gijaco, saopštio je da se njegovom smrću gasi ova šestovekovna služba poglavara.

U tibetanskoj tradiciji prvi dalaj lama pominje se 1391. godine.

Kako je Gijaco izjavio za jedan nemački list, ova institucija je bila značajna i zbog političke moći koju je nosila.

Toga više nema. Tradicija titule ukida se dobrovoljno, ona više nema svrhu, obavila je svoju misiju, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Gijaco, prenosi Verska informativna agencija.

Prema njegovim rečima, tibetanski budizam ne zavisi od jedne ličnosti, on je dobro organizovan, ima vrlo obrazovane monahe i učitelje. Nakon njegove smrti, a sada mu je 79 godina, neće biti ustoličen novi dalaj lama.

Lekari su mu rekli da će živeti 100 godina, mada je on u snovima imao predskazanje da će živeti 13 godina duže.

U skladu sa budističkim principom reinkarnacije, on veruje da će se ponovo roditi, a želi da to bude na nekom "teškom mestu" gde bi bio od koristi za druge.

Sadašnji dalaj lama rođen je 1935, a kada je imao dve godine monasi su u njemu prepoznali reinkarnaciju dve godine ranije umrlog dalaj lame, posle čega je on proglašen za novog duhovnog vođu Tibetanaca.

Kada mu je bilo pet godina ustoličen je za 14. poglavara, a 10 godina kasnije na njega je preneta i državna vlast. Za vreme ustanka Tibetanaca protiv kineske uprave, dalaj lama je morao da emigrira 1959. u Indiju, gde mu je do danas rezidencija.

Zalagao se za široku autonomiju Tibeta u okvirima Kine, ali ga je Peking uvek tretirao kao neprijatelja. Za vreme kulturne revolucije, Kinezi su razorili najznačajnije objekte tibetanske religije i kulture.

Dalaj lama je 1989. godine dobio Nobelovu nagradu zbog, kako je obrazloženo, "nenasilnog otpora kineskoj okupaciji".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.