Dve nove laboratorije za lečenje steriliteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2015, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve nove laboratorije za lečenje steriliteta

U okviru posebnog programa lečenja steriliteta, opremljene su dve laboratorije - genetska laboratorija u Dečijoj bolnici i laboratorija za vantelesnu oplodnju Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu.

Zahvaljujući savremenim analizama koje će se raditi u novim uslovima, pacijenti će dobiti bržu i jeftiniju dijagnostiku.

Doktorka Vesna Kopitović, pokrajinska sekretarka za zdravstvo, istakla je nedavno da je ovo prva genetska laboratorija ovakvog tipa kod >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nas.

"Imali smo i do sada kvalitetne rezultate kada je reč o vantelesnoj oplodnji, a sad ćemo još bolji biti time što ćemo omogućiti našim pacijentima da jednu sofisticiranu, veoma skupu metodu. Naime, pre nego što vratimo embrion, znaćemo da li je zdrav. Dakle, na nivou embriona se uzima jedna mala blastomera, to se predaje u laboratoriji", kaže Kopitović.

Ona kaže da je ovakva preimplataciona genetska dijagnostika veoma važna. Dodaje da se ova metoda koristi kod onih pacijenata kod kojih ranije nije uspevala veštačka oplodnja, koji imaju opterećenu anamnezu, porodičnu anamnezu sa određenim bolestima koje se mogu otkriti na ovaj način.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.