Dugi procesi utvrđivanja lekarskih grešaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2014, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugi procesi utvrđivanja lekarskih grešaka

Zdravlje je na prvom mestu. Ali, kada je ono narušeno, ma šta bili i radili, jednako smo ranjivi. Tada pomoć tražimo od lekara, verujući da smo u sigurnim rukama. Ipak, greške, kao nerazdvojni deo ljudske prirode, su itekako moguće, a tada, barem u teoriji, sudovi časti pri Lekarskoj komori Srbije trebalo bi da budu arena u kojoj se lekarske greške i dokazuju.

Porodica Spasojević izgubila je nerođenog sina, devojčica Ana Grahovac preminula je posle operacije katarakte, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Katarina Miloradović iz Požarevca preminula je nakon prekida trudnoće, Jelica Radović nakon rutinske operacije čukljeva.

A njihove porodice još vode bitku sa sudskim procesima, dugim čekanjima na rezultate obdukcije i dokazivanjem lekarskih propusta i grešaka.

Postupak započinje prijavom pacijenta, rodbine ili zdravstvene inspekcije. A prijava je poslednjih pet godina, kažu, bilo pregršt.

"Sud je u okviru ovih 171 slučajeva koji su okončani, doneo 125 oslobađajućih odluka i 46 odluka gde je utvrđena odgovornost lekara. Njima su izrečene disciplinske mere, i to 39 javnih opomena i 7 privremenih oduzimanja licence", kaže za RTV Željko Mihić, sekretar Vrhovnog suda časti Lekarske komore Srbije.

Dakle, od 2009. godine, od kada je završeno konstituisanje sudova časti, prostiglo je mnogo prijava od kojih je uvaženo 700 pritužbi na pričinjenu lekarsku. Zabrinjavajuće je da je za 5 godina procesuirano tek četvrtina tih slučajeva.

Pacijenti koji su imali negativna iskustva sa lekarima i pokušali da dokažu lekarsku grešku nerado o tome govore pred kamerama, što je razumljivo, s druge strane nismo dobili odgovor iz lekarske komore Vojvodine.

Upravo zbog otežana komunikacija sa nadležnim institucijama, spora i teška birokratija, dovele su do toga da građani veruju da je lekarske greške, nemoguće dokazati.

Statistika o tome koliko je pacijenta oštećeno ili čak umrlo zbog greške lekara u našoj zemlji ne postoji. A da li u Srbiji danas ima više lekarskih grešaka ili se samo o njima više priča, teško je dokazati. Obeshrabreni pacijenti s jedne, a spori sistemi dokazivanja greške s druge strane stvaraju lošu sliku zdravstva u Srbiji. I tao dolazimo do svojevrsnog vrzinog kola, jer se pacijenti često, kako bi olakšali I ubrzali proceduru, odlučuju na mito, što, dalje, otvara vrata ništa manje bitanom problemu.

Oblast lekarske, odnosno kako je pravno definisana "stručne" greške, kod nas je još zakonski neuređena, a gostujući u našem jutarnjem programu pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih istakla je da među lekarima važi princip solidarnosti, zbog čega je oštećenim pacijentima još teže da dokažu da se lekarska greška zaista desila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.