Država ograničava cenu i obim udžbenika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2014, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država ograničava cenu i obim udžbenika

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Zorana Lužanin rekla je danas da je Nacrtom zakona o udžbenicima predviđeno da država ograniči cenu i obim udžbenika, dok će kriterijum za besplatne udžbenike biti socijalni status.

"Biće propisan obim udžbenika, jer deca sada nose užasno teške tašne", rekla je Lužanin novinarima tokom prve javne rasprave o tom nacrtu zakona.

Ona je rekla da zakon predviđa i promenu koncepta besplatnih udžbenika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Deca do četvrtog razreda osnovnih škola dobijala su besplatne udžbenike za tri predmeta, a Nacrtom je predviđeno da kriterijum za besplatne udžbenike bude socijalni status i to će važiti i za učenike viših razreda osnovnih škola kao i srednjih.

"Prvi korak će biti procena koliki bi to obuhvat dece bio da bismo mogli da izvršimo određenu kategorizaciju, ko bi dobio sve knjige besplatno, a ko pomoć", rekla je ona.

Lužanin je rekla da će se nastojati da se obuhvati što veći broj dece sa trenutno raspoloživim sredstvima.

Strateški cilj u budućnosti je da sva deca imaju udžbenike, ali sada raspolažemo sredstvima koja će biti iskorišćena da obuhvatimo decu iz siromašnih porodica, napomenula je ona.

Lužanin je rekla da će svaki udžbenik imati elektronski dodatak i da će se novi udžbenici uvoditi etapno.

"U septembru ćemo imati udžbenike za srednje stručne škole, dok će za osnovne škole stizati etapno.

Izdavači neće moći da uvode udžbenike svake godine, već na svake četiri godine, napomenula je ona.

Lužanin je rekla da se ukidaju licence za izdavače, a u katalog će moći da uđu samo udžbenici koje je odabralo bar 15 odsto populacije, što bi značilo da za jedan predmet mogu biti odobrena tri ili četiri udžbenika.

To je potrebno da bi mogli da definišemo maksimalnu cenu, kazala je Lužanin i dodala da nastavnici više neće smeti da traže da roditelji za svoju decu kupuju dodatna nastavna sredstva kojih nema u planu.

Izdavači neće morati da imaju recenzente, pa će imati manje troškove, ali će se plaćati odobravanje udžbenika Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, rekla je Lužanin navodeći najvažnije novina u Nacrtu o kome se diskutovalo na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Nišu.

Lužanin je dodala da očekuje da Zakon o udžbenicima u Narodnoj skupštini bude u januaru ili februaru naredne godine.

Izdavači: Udžbenici nisu uzrok lošeg školstva

Udruženje izdavača udžbenika Srbije danas je ocenilo da su obrazloženja oko motiva koji su doveli do izrade novog Zakona o udžbenicima, a koja u poslednje vreme stižu iz Ministarstva prosvete, uglavnom potpuno neprimerena i predstavljaju zamenu teza.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja, umesto da se obrazovanje reformiše i da se najzad izmene pretrpani programi, pomoćnica ministra Zorana Lužanin je odlučila da izdavače i autore udžbenika optuži za loše školstvo u Srbiji.

"Kao da izdavači u udžbenicima ne poštuju propisani nastavni program i kao da su Plan udžbenika objavili izdavači, a ne Nacionalni prosvetni savet", piše u saopštenju.

Udruženje je ocenilo da je Zorana Lužanin, umesto da se bavi reformom obrazovnog sistema, odlučila da se bavi Zakonom o udžbenicima i izdavačima, kao da su oni rak rana našeg obrazovanja.

"Čitajući i slušajući njena obraćanja čovek bi pomislio kako su udžbenici, u stvari, potpuno nepotrebni učenicima i nastavnicima i da su oni tu samo da bi se izdavači obogatili. Zato ona sada izvodi matematičke operacije te zbraja strane udžbenika po predmetu i godinama, to množi sa cenama udžbenika i dolazi do ’udžbeničke korpe’ za roditelje", navodi se u saopštenju.

Udruženje je pozvalo pomoćnicu ministra da odgovori na pitanje kako zamišlja da Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja uspe da ponovo pregleda i da stručnu ocenu za 2.000 udžbenika koje ona navodi, u vremenskom roku koji je predložila novim Zakonom o udžbenicima.

"Trebalo bi i da kaže ko će se obogatiti na tim pregledima, s obzirom na to da je predviđeno da izdavači plaćaju ponovno odobravanje već odobrenih udžbenika", piše u saopštenu.

Izdavači su zapitali pomoćnicu ministra i ko će biti članovi tih komisija, koliko se predviđa da ih bude i kako će međusobno podeliti 80 miliona dinara, koliko će po njihovoj računici izdavači morati da plate za pregled 2.000 udžbenika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Manje briga za đake i roditelje (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 27.Nov.2014

Torbe školaraca bi od sledeće godine trebalo da budu lakše, jer Nacrt novog zakona o udžbenicima predviđa ograničen broj strana knjiga. Takođe će i kućni budžet roditelja biti manje opterećen, jer će ovaj zakon formirati maksimalnu cenu udžbenika, rekla je pomoćnica ministra prosvete Zorana...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.