Drugi čovek nuklearnih snaga SAD zavisnik od pokera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2014, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi čovek nuklearnih snaga SAD zavisnik od pokera

Bivši drugi čovek američkih nuklearnih snaga dok je bio na toj funkciji je falsifikovao žetone za poker bojom i nalepnicom posle čega mu je zabranjen ulaz u mrežu kockarnica, pokazuju podaci o krivičnoj istrazi do kojih je došla agencija Asošiejtid pres.

Smena kontraadmirala Timotija Điardina objavljena je prošle godine, a dosad nisu iznošeni podaci o njegovom učešću u lažiranju čipova, niti je Ratna mornarica SAD obelodanila koliko se često kockao.

Istražitelji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su rekli da je nađen njegov DNK s donje strane nalepnica pomoću koje je od čipa koji košta jedan dolar, napravio čip vrednosti 500 dolara.

Taj slučaj je još jedan u nizu sramnih incidenata u koje su umešani pripadnici američkih nuklearnih snaga, poput disciplinskih problema, bezbednosnih propusta, slabljenja morala i grešaka u komandovanju.

Zbog tih incidenata je ministar odbrane Čak Hejgel 14. novembra najavio potpunu promenu upravljanja nuklearnim snagama koja će koštati i do deset milijardi dolara.

Dokumenta do kojih je došao AP, pokazuju da je Điardina mnogo igrao poker. Pre nego što je uhvaćen dok je koristio lažni žeton, u jednoj kockarnici je za 18 meseci poker igrao ukupno 1.096 sati, odnosno u proseku 15 sati nedeljno.

Zaposleni u tim kockarnicama možda nisu ni znali da im je česti posetilac visoko rangirani oficir, drugi u nadležnosti u Strateškoj komandi koja učestvuje u ključnim odlukama o raketnoj odbrani, sajber odbrani, svemirskim operacijama i važnim stvarima američke nacionalne bezbednosti.

Čak i pošto je uhvaćen s lažnim žetonom u kockarnici Horšu (Horseshoe), Điardina je nastavio da se redovno kocka u kockarnici Hara (Harrah) u mestu Kansil Blafs koje je blizu sedišta Strateške komande.

Posle toga mu je zabranjen ulazak u obe kockarnice na 90 dana, ali se vraćao makar dva puta pre isticanja zabrane da bi igrao poker. Posle toga mu je doživotno zabranjen ulazak u sve kockarnice Cezar entertejment korporacije koja je vlasnik kockarnice Horšu.

Điardina je u Strateškoj komandi imao pristup veoma osetljivim tajnama koje se tiču nacionalne bezbednosti SAD. Kockanje oficirima Strateške komande nije zabranjeno ili ograničeno, ali moraju da prijave ako imaju veliki dug, rekla je portparolka te službe.

Šest dana posle dobijanja doživotne zabrane Điardina je izbačen iz kockarnice Holivud (Hollywood) u Kanzas Sitiju koja nije u vlasništvu Cezara.

Điardina je ostao na platnom spisku Ratne mornarice kao oficir u Vašingtonu i nije optužen za falsifikovanje. Umesto toga, u maju ove godine je proglašen krivim zbog ponašanja nedostojnog oficira - laganja istražitelja i davanja lažnih čipova.

Zvaničnici kažu da je Ratna mornarica odustala od pokretanja procesa pred vojnim sudom jer nije bila sigurna da bi Điardina bio osuđen s dokazima koji su bili na raspolaganju.

Điardina je u septembru prošle godine bez mnogo buke smenjen s funkcije u Strateškoj komandi koju je preuzeo u decembru 2011. Mesec dana kasnije je otpušten, a degradiran je s čina viceadmirala na čin kontraadmirala.

Dokumenta o Điardininim kockarskim navikama potiču od službe za krivične istrage američke Ratne mornarice koja ih je dala agenciji Asošiejtid pres pošto se AP pozvao na zakon o dostupnosti informacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.