Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2017, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca

Šesnaesto Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca biće održano 21. januara u Novosadskom pozorištu.

U ulozi pisaca ove godine biće: Boris Kučov, Judit Ferenc i Tamaš Varga a predstave će režirati Olivera Đorđević, Zoltan Puškaš i Kinga Mezei. Tri glumačke ekipe činiće glumci Novosadskog pozorišta i njihove kolege - studenti AU u Novom Sadu te glumci NP Subotica.

Poenta ovog nesvakidašnjeg pozorišnog događaja, čija je ideja da se podrži >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i podstakne razvoj mađarske dramske literature, je da se za manje od 48 sati napišu tri dramska teksta koje potom izrežiraju tri reditelja sa tri različite glumačke ekipe.

Ekipe se sastaju 20. januara, ujutro u 9 sati, kada se iz šešira izvlači potencijalni naslov koji će objediniti sve tri - naknadno tokom dana - napisane drame.

Naslovi koji stoje u šeširu seckaju se iz dnevne štampe. Izvučeni naslov lajtmotiv je celog takmičenja. Pisci do uveče pišu drame a potom ih dobijaju glumci, koji preko noći uče tekst, i reditelji, koji osmišljavaju koncepciju. Sutradan ujutro počinje veliki posao - na tri predstave koje od 19 sati publika gledala u nizu, jednu za drugom.

Predstave ocenjuje žiri u čijem su sastavu ove godine: glumac Aron Balaž, pozorišni kritičar Igor Burić i rediteljka Margareta Taboroši.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.