Đaci sa nedostatkom čula dodirom do spoznaje umetničke lepote

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2015, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci sa nedostatkom čula dodirom do spoznaje umetničke lepote

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održana je kreativna radionica za učenike Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" sa urođenim nedostatkom čula, pa su đaci dodirom mogli da spoznaju umetničko delo u njegovoj osobenosti i oprobaju se u vajanju bez uobičajenih ograničenja.

U Kreativnoj radionici učestvovali su đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

U želji da se osobama sa osobama sa stečenim ili urođenim nedostatkom čula pruži >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uvid u deo kolekcije koju je Pavle Beljanski zaveštao 1957. godine, ta institucija je realizovala postavku pod nazivom "Dodirni i oseti".

Prilikom obilaska "čulne" postavke učesnici radionice mogli su pre svega dodirom spoznati umetničko delo u njegovoj osobenosti, dok su se u praktičnom delu oprobali u vajanju bez uobičajenih ograničenja.

Postavka od deset umetničkih dela iz Kolekcije, tri taktilna dijagrama i sedam gipsanih odlivaka inspirisala su decu da vajajući u glinamolu na svoj način iskažu novi doživljaj muzejskih eksponata.

Projekat je, prateći primere dobre prakse kako u svetskim okvirima tako i u okruženju, zamišljen kao pokušaj popularizacije muzeja kod osoba sa invaliditetom, ali i širenja svesti unutar muzejskih struktura o potrebi prilagođavanja muzejskog prostora i programa netipičnoj publici, navode iz Spomen-zbirke Pavle Beljanski.

Projekat, čiji je rukovodilac Milica Orlović Čobanov, podržalo je Ministarstva kulture i informisanja, Sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vlade AP Vojvodine i Uprava za kulturu Grada Novog Sada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.