Direktor doveo firmu do stečaja, pa je tužio za zaostale plate

Izvor: Blic, 27.Sep.2015, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor doveo firmu do stečaja, pa je tužio za zaostale plate

Janko Čobrda, bivši direktor novosadskog "Stana", traži da mu bivše preduzeće isplati oko 350.000 dinara, iako je ostavio firmu u očajnom stanju.

Bivši direktor JKP „Stan“ Janko Čobrda podneo je opomenu pred izvršenje na adresu ovog preduzeća tražeći plate koje mu nisu isplaćene za vreme dok je rukovodio firmom.

Da se bizarnost ne zaustavi samo na ovome, Čobrda je trenutno zaposlen u drugom javnom preduzeću - „Novosadska toplana“, gde radi kao referent.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Opomenom pred tužbu i izvršenje Čobrda traži da mu se u roku od osam dana isplati pola zarade za januar, što je oko 50.000 dinara, te čitave zarade za februar, mart i april, što je ukupno još oko 300.000 dinara. Ako mu „Stan“ ove nedelje ne isplati zaostale plate, koje on u stvari sebi nije uspeo da zaradi jer je tada bio na čelu preduzeća, na vrata im dolaze izvršitelji. Čobrda je inače na čelo „Stana“ došao kao kadar odborničke grupe SPO i Narodni pokret „Dinara-Drina-Dunav“. „Stan“ je pred kolapsom i preti mu stečaj zbog duga za plate.

- Da stvar bude gora, Čobrda je u vreme dok je bio direktor davao novčane pozajmice i nepovratnu pomoć vrednu nekoliko stotina hiljada dinara ljudima koji su kao i on došli iz iste političke opcije u firmu - kaže naš izvor iz ovog preduzeća.

Zoran Radosavljević, predsednik Sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti, smatra da je ovaj potez Čobrde zakonski u redu, ali što se tiče morala nije, jer on deli krivicu za propadanje sa drugim direktorima.

- Dok su radnici primali minimalac, on je primao 100.000 dinara platu. Nije im isplatio ništa iako je tvrdio da se povećao obim poslova, a preduzeće je odjednom propalo. Ostavio je 270 radnika bez primanja i vratio se u „Toplanu“ te sad potražuje i ono što nije uspeo da zaradi kao šef - izjavio je Radosavljević.

Čobrda kaže da su svi tužili firmu pa nije hteo da bude izuzetak.

- Možda su radnici u pravu, možda nije trebalo to da uradim, ali i ja živim od plate. Da je bio neki program da te zaostale zarade isplate, sačekao bih - izjavio je Čobrda, koji je dao ostavku na mesto direktora „Stana“ krajem aprila.

Zahtev za pokretanje stečaja u "Stanu" pokrenulo je 20 radnika ovog preduzeća, a firmu je za zaostale plate tužilo više od 90 odsto zaposlenih. Zbog dugova, "Stanu" su izvršitelji počeli da plene imovinu.

Zoran Bugarski član sidikata Nezavisnost iz „Stana“ kaže da nikom u preduzeću nije jasno zašto je 20 radnika podnelo zahtev Privredom sudu da odu u stečaj.

- Mislim da su ti ljudi izmanipulisani od dela rukovodstva firme, jer ne znam da li se gde dosada desilo da radnici sami žele da njihova firma ode u stećaj. Mi smo sakupili više od 100 potpisa protiv stečaja koje ćemo da predamo gradonačelniku Milošu Vučeviću i Privrednom sudu – izjavio je on.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čobrda traži zaostale plate od Stana, a firmu ostavio u očajnom stanju

Izvor: Radio 021, 27.Sep.2015

Bivši direktor "Stana" Janko Čobrda, traži da mu bivše preduzeće isplati oko 350.000 dinara, iako je ostavio firmu u očajnom stanju...Čobrda je podneo opomenu pred izvršenje na adresu ovog preduzeća tražeći plate koje mu nisu isplaćene za vreme dok je rukovodio firmom, piše Blic...Da se...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.