Devet decenija Radio Beograda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2014, 03:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet decenija Radio Beograda

Radio Beograd danas obeležava 90. rođendan, a 1. oktobar je i dan najstarijeg elektronskog medija u regionu.

Radio Beograd se prvi put oglasio 1. oktobra 1924. godine iz radiotelegrafske stanice u Rakovici i privremenog studija u Knez Mihailovoj ulici broj 42.

Istog dana kada i Radio Beograd oglasio se prvi put i Radio Beč, dok je Radio Pariz počeo rad samo šest meseci ranije. Radio Beograd je bio deveta radio stanica u Evropi.

Od 1929. godine se nalazio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u zgradi SANU, gde je izgrađen moderan studio i postavljen predajnik. Te godine bilo je oko 20.000 pretplatnika.

Informativne emisije emituju se redovno od sredine tridesetih godina. U tonskom arhivu Radio Beograda čuvaju se snimci koji su obeležili epohu i trajni snimci izvornih narodnih i drugih pesama i muzičkih dela.

Prilikom bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. pogođena je zgrada SANU i uništen studio. Tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu tehniku Radio Beograda koristila je nemačka stanica Zender Belgrad, koja je bila namenjena pre svega nemačkoj vojsci, ali je sve vreme emitovan i program na srpskom jeziku.

Zgrada Zanatskog doma, u Hilandarskoj ulici 2, na uglu sa Svetogorskom ulicom, koja je zaštićeni spomenik kulture, predata je na upotrebu Radio Beogradu 1948. godine.

Deset godina kasnije počeo je Drugi program, pre pola veka Treći program Radio Beograda a Program 202 uveden je sredinom 1969. godine.

Televizija Beograd počela je rad avgusta 1958. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.