Da deca budu bezbednija u saobraćaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2016, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da deca budu bezbednija u saobraćaju

U saobraćajnim nesrećama u Srbiji, od 2012. do 2014. godine, poginulo je trideset sedmoro dece, govore podaci republičke Agencije za bezbednost saobraćaja. U nameri da statistika ubuduće ne bude tako crna, Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima Novog Sada organizovao je edukaciju vaspitača, radi obrazovanja dece o bezbednosti u saobraćaju.

Deca predstavljaju jednu od najranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju. Svaka pedeseta osoba koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poginula u saobraćajnim nezgodama jeste dete. Najčešće se to dešava kada su putnici u vozilima, ali više od 40 odsto njih stradaju i kao pešaci.

"Činjenice koje nam pokazuje statistika da deca stradaju kao pešaci, putnici u vozilima i biciklisti, govori da sa tom kategorijom učesnika u saobraćaju treba raditi. Ovo je jedan od načina. Ukoliko radimo sa vaspitačima, i podižemo njihov nivo znanja, možemo očekivati da će nam deca biti bezbednija u saobraćaju", veli Zoran Alimpić, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

Predavanjima i primerima iz prakse vaspitačima se želi predočiti koje greške najčešće čine dece kao učesnici u saobraćaju. Cilj je i da se predstave najnoviji trendovi u saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju.

"Deca moraju biti edukovana na koji način treba da se ponašaju u saobraćaju, jer oni su ono najdraže što mi imamo. Samo edukacijom dece, mi ćemo sprečiti nemile događaje u gradu, koji je sve naseljeniji, a saobraćaj sve gušći", kaže Mirjana Đurđev, direktorka Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo".

"Drugu godinu zaredom, Savet za bezbednost saobraćaja i Gradska uprava za saobraćaj i puteve sprovode ove aktivnosti edukacije naših najmlađih učesnika u saobraćaju, u cilju povećanja bezbednosti dece u saobraćaju!", istakala je Viktorija Paunović, v. d. načelnika Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

Jedan od zaključaka skupa jeste i da se bezbednost dece u saobraćaju može unaprediti njihovom edukacijom, ali i edukacijom vaspitača i učitelja, kao i roditelja. Ne treba zaboraviti ni kontrolu poštovanja propisa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.