DS predstavila principe za Vojvodinu, u LSV zadovoljni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2014, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS predstavila principe za Vojvodinu, u LSV zadovoljni

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) podržava zalaganja za promenu Ustava Srbije kako bi se uredio položaj Vojvodine, a zalagaće se i za uspostavljanje policijske uprave za Vojvodinu, poreske uprave za tu pokrajinu i statističkog zavoda Vojvodine, izjavio je danas predsednik tog odbora Miroslav Vasin. Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš izjavio je da su principi koje je danas izneo Pokrajinski odbor DS prihvatljivi za LSV, jer su praktično svi oni zapravo deo programa njegove stranke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Vasin je na konferenciji za novinare predstavio prioritetne pravce političkog delovanja te stranke u Vojvodini i izrazio nadu da će te programske ciljeve prihvatiti i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Nova demokratska stranka (NDS) u pregovorima oko rekonstrukcije Pokrajinske vlade.

"Veliki deo ovog programa je već usaglašen sa LSV i NDS", naveo je Vasin i dodao da će pregovori o rekonstrukciji Pokrajinske vlade i o ulasku NDS-a u nju biti nastavljeni, bez obzira na kritike koje su prethodnih dana međusobno razmenili DS i NDS.

 Prema njegovim rečima, DS će podržati inicijativu LSV da Skupština Vojvodine usvoji deklaraciju o potrebi promene Ustava Srbije ili donošenja novog ustava, radi definisanja ustavno-pravnog položaja pokrajine.

Vasin je rekao da se DS zalaže za otvaranje dijaloga o visini rudne rente i o načinu njene raspodele, tako da Vojvodini i lokalnim samoupravama pripadne deo koji je srazmeran stepenu eksploatacije na njihovim teritorijama.

On je kazao da se pitanje poput osnivanja regionalnih policijskih uprava u Srbiji, a među njima i policijske uprave za Vojvodinu, može rešiti i u okviru sadašnjeg zakonodavstva Srbije.

Na sličan način, dodao je, mogu se rešiti i pitanja osnivanja statističkog zavoda Vojvodine i osnivanja pokrajinskog preduzeća za puteve, koje bi se staralo o održavanju puteva drugog reda.

Vasin je rekao da se DS zalaže i za osnivanje poreske uprave za Vojvodinu, u okviru poreskog sistema Srbije, kao i za veću finansijsku i drugu samostalnost pokrajinskih fondova, a posebno Fonda za zdravstveno osiguranje.

 Ta stranka će se zalagati i za "personalizaciju" postojećeg proporcionalnog izbornog sistema za izbore u Vojvodini, tako što će biračima biti omogućeno da glasaju za poznate kandidate, naveo je Vasin.

Dodao je da je veoma važno i da se definiše zajednički stav o političkom i vrednosnom sistemu u Vojvodini.

On je ponovo odbacio bilo kakvu mogućnost zajedničkog učešća u Pokrajinskoj vladi sa Srpskom naprednom strankom (SNS) pa ni u koncentracionoj vladi koju su predložili "naprednjaci" i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor, i dodao da DS sa SNS ne deli niti je ikada delio poglede na Vojvodinu.

"SNS i dalje neprestano napada i ucenjuje Pokrajinsku vladu, a da još uvek nisu izašli sa svojim dugo najavljivanim programom za Vojvodinu, da konačno čujemo šta oni misle o Vojvodini", rekao je Vasin.

On je ocenio da SNS kroz ucene i napade na Pokrajinsku vladu jasno pokazuje da im cilj nije boljitak Vojvodine, već isključivo njihov ulazak u vlast u Vojvodini i "upodobljavanje" tog nivoa vlasti sa republičkim.

Vasin je rekao da SNS jasno ucenjuje Vojvodinu tako što republičke vlasti ne rade ništa na donošenju najvažnijih zakona kojima bi se unapredio položaj Vojvodine, a to su zakoni o finansiranju, o nadležnostima i o svojini te pokrajine.

"Oni tako poručuju da će se ovi zakoni donositi tek i jedino ako SNS bude deo pokrajinske vlasti", kazao je Vasin.

On je izrazio očekivanje da će saradanja sa SVM-om, uprkos predlogu te stranke o potrebi za formiranjem koncentracione Pokrajinske vlade, biti nastavljena.

Vasin je za koncetracionu vladu rekao da bi ona predstavljala "politički bućkuriš" i dodao da aktuelna Pokrajinska vlada funckionise bez ikakvih problema i u punom kapacitetu.

Dodao je da DS nema ništa protiv da Ištvan Pastor, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine, nastavi da organizuje široke konsultacije sa poslaničkim grupama u pokrajinskom parlamentu, u vezi sa pitanjima finansiranja, svojine i nadležnosti Vojvodine, kao što je uspeo da obezbedi i konsenzus poslaničkih grupa prilikom pisanja novog Statuta Vojvodine.

Vasin je rekao da ne postoje nikakvi nagoveštaji da će SVM napustiti aktuelnu vladajuću koaliciju u kojoj je sa DS-om i LSV-om i dodao da će o budućnosti položaja SVM u Skupštini Vojvodine odlučivati organi te stranke.

Kostreš: LSV zadovoljan principima DS-a o Vojvodini

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas da su principi koje je danas izneo Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) u vezi sa položajem Vojvodine prihvatljivi za LSV, jer su praktično svi oni zapravo deo programa njegove stranke.

"Zadovoljni smo tim principima i sada nam preostaje da za podršku obezbedimo većinu u Skupštini Vojvodine, ali i saradnju sa republičkom administracijom", rekao je Kostreš za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se za te programske principe obezbedi i većina u Skupštini Srbije.

"Na žalost, po Ustavu Srbije, protiv kojeg je jedino bila LSV, Vojvodina nema mogućnost donošenja samostalnih odluka o tim pitanjima, već su to teme za koje moramo dobiti saglasnost republičke administracije", objasnio je Kostreš.

Dodao je da to neće ići lako, jer takvu podršku LSV nije dobila ni od Vlade Srbije u periodu od 2008. do 2012. godine, čiji je rad podržavala, ali je istakao da to ne znači da se ne treba boriti za ostvarenje tih principa.

"LSV je zadovoljan što je DS uvažio naše zahteve i što su delovi programa LSV u velikoj meri uneti u odluku Ppokrajinskog odbora DS-a. To me učvršćuje u mišljenju da se pokazuje da smo bili u pravu, jer se mi za ovakve stvari zalažemo više od 10 godina, pored našeg nastojanja da Vojvodina ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, izvorne prihode i imovinu, garantovane Ustavom Srbije", kazao je Bojan Kostreš.

On je ponovio da će se o detaljima tehničkog sporazuma koji su postigli predstavnici DS, LSV i NDS odlučivati Glavni odbor stranke, u prvoj polovini septembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Jovanov: Politika DS-a opasna i pogubna

Izvor: Akter, 23.Avg.2014

Pokrajinski odbor Demokratske stranke Srbije smatra da je politika Demokratske stranke, objavljena danas u deset tačaka njenog programa za Vojvodinu, opasna i pogubna po interese Srbije, izjavio je predsednik vojvođanskog odbora DS S Milenko Jovanov..Pokrajinski odbor DS S-a pozvao je predsednika DS-a...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.