DNK otkriva da li je mleko za piće ili za sir

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2014, 07:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DNK otkriva da li je mleko za piće ili za sir

Analizom DNK krave moglo bi da se utvrdi da li njeno mleko bolje za piće ili za pravljenje mlečnih proizvoda, saopštili su švedski naučnici s Univerziteta u Lundu.

Biolog Frida Gustavson objavila je studiju pod nazivom "Istraživanje svojstva koagulacije (zgrušavanja) kravljeg mleka putem genomskih tehnika".

"Rezultati mog istraživanja ukazuju da postoje geni koji kontrolišu svojstva zgrušavanja, a ti geni variraju prema vrstama krava", rekla je naučnica. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Pre tog otkrića trebalo je da se čeka da neka krava proizvede mleko, odnosno da se oteli, kako bi stručnjaci znali kakvog je kvaliteta njeno mleko.

"Ako se mleko brzo zgrušava onda ne može dugo da se pije i pogodnije je za pravljenje sira i drugih mlečnih proizvoda, i obrnuto", navodi se u studiji.

Naučnica je rekla da bi analiza DNK krave mogla da pomogne uzgajivačima da imaju krave s kvalitetnim mlekom tokom nekoliko godina.

"To bi bilo od pomoći i za poljoprivrednu i mlekarsku industriju", dodala je Frida Gustvason.

Ona je ispitala švedsku vrstu krava mlekara poznatu kao "crvena svraka iz Švedske" i utvrdila da je njihovo mleko bolje za piće nego za sir, jer je kod 18 odsto ispitanih krava utvrđeno da se njihovo mleko zgrušava posle 40 minuta, odnosno sporo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.