Izvor: Magyar Szó, 05.Maj.2015, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatno obrazovanje na prvoj godini

Rukovovodstvo somborskog Pedagoškog fakulteta, Novosadskog Univerziteta, je donelo odluku da će prva godina studija na ovom fakultetu biti potpuno besplatna za sve brucoše. U Srbiji je ovo prvi državni fakultet, koji je učinio besplatnim prva dva semestra studija.

Rukovodilac fakulteta kaže da su iz dva razloga doneli ovakvu odluku: jedan je loša materijalna situacija u državi, a drugi je da su želeli omogućiti svakoj mladoj osobi, koja to želi, kvalitetno obrazovanje na četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << smera fakulteta. Jezik nastave je srpski na učiteljskom, vaspitačkom, medijadizajnerskom i informatičarsko-bibliotekarskom smeru, od kojih se u svakom slučaju organizuju i master studije. Informatičarsko-bibliotekarski smer je prvi put pokrenut prošle godine, a njegov cilj je obrazovanje stručnjaka koji će moći raditi u osnovnim i srednjim školama gde mogu predavati osnove informatike. Pored toga, u toku je i akreditacija posebnog informatičarskog smera koji će verovatno studente primati od sledeće školske godine.

Na fakultetu se velika pažnja daje i engleskom jeziku; studenti kojima je engleski birani predmet, ukoliko polože ispit, dobijaju pravo da predaju osnove ovog jezika u nižim odeljenjima osnovnih škola.

U doktorskoj školi fakulteta, pokrenutoj prošle godine, se ovo naučno zvanje može dobiti u prirodnim naukama, matematici, informatici i metodici predavanja fiskulture.

Ove godine se prima ukupno 236 brucoša od kojih 112 studenata može studirati na teret budžeta, a 124 mladih sami moraju plaćati svoje studije. I za ovu grupu će prva godina fakulteta biti besplatna. U maju će, tokom četiri subote, fakultet organizovati pripreme za prijemne ispite za buduće studente.

Nastavak na Magyar Szó...






Povezane vesti

Besplatna prva godina studija na Pedagoškom fakultetu

Izvor: Radio 021, 05.Maj.2015

Rukovodstvo somborskog Pedagoškog fakulteta Novosadskog Univerziteta donelo je odluku da će prva godina studija na ovom fakultetu biti potpuno besplatna za sve brucoše...U Srbiji je ovo prvi državni fakultet koji je učinio besplatnim prva dva semestra studija...Rukovodilac fakulteta kaže da su...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.