Benk of Amerika zbog prevara plaća 16,65 milijardi dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2014, 06:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Benk of Amerika zbog prevara plaća 16,65 milijardi dolara

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je danas da je s Benk of Amerika postignuta nagodba da plati 16,65 milijardi dolara zbog njene uloge u prodaji sumnjivih hartija od vrednosti pre izbijanja finansijske krize 2008.

Ta banka, druga najveća u SAD, platiće kaznu od pet milijardi dolara u gotovini i obezbediti milijarde dolara pomoći vlasnicima domova koji su u problemima. Benk of Amerika je saopštila da u gotovini ukupno plaća 9,65 milijardi dolara.

Ovaj dogovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je najveća pogodba u vezi s ekonomskim krahom u kojem su milioni Amerikanaca izgubili svoje domove ili ušteđevinu. Pre ovog, postignuti su sporazumu sa Sitigrupom (Citigroup) od sedam milijardi i sa Džej Pi Morgan Čejsom (JPMorgan Chase & Co) od 13 milijardi.

Benk of Amerika optužena je da je loše predstavljala kvalitet hartija od vrednosti obezbeđenih hipotekama na imovinu koje je ona izdavala i koje su izdavale dve banke koje je kupila - Kantrivajd fajnenšal (Countrywide Financial) i Meril Linč (Merrill Lynch).

Te hartije od vrednosti su obuhvatale hipotekarne kredite davane ljudima koji nisu mogli da ih vrate, ali su predstavljane kao sigurne investicije, sve dok se nije urušilo tržište nekretnina pa su investitori izgubili milijarde dolara.

Nagodba nalaže da Benk of Amerika plati 9,65 milijard dolara Ministarstvu pravde i drugim vladinim službama, među kojima je komisija za hartije od vrednosti, kao i na račune šest država. Ta banka će takođe obezbediti pomoć u vrednosti od sedam milijardi dolara za klijente u problemima, na primer, modifikovanjem hipoteka ljudima koji duguju više nego što vrede njihove kuće.

Ministar pravde Erik Holder je rekao da su se Benk of Amerika, Kantrivajd i Meril Linč upuštali u razne sheme za "varanje finansijskih institucija i drugih investitora" lošim predstavljanjem vrednosti hartija od vrednosti obezbeđenih hipotekama.

On je dodao da su kazne daleko blaže od nanete štete.

Holder je rekao da je Benk of Amerika priznala da je u godinama pre finansijske krize 2008. godine prodavala hartije od vrednosti koje su bile podržane toksičnim zajmovima, "čiji je kvalitet i nivo rizika svesno lažno predstavljala investitorima i vladi SAD".

Američka vlada je saopštila da se pogodbom pojedinci ne oslobađaju od građanskih tužbi, niti da su Benk of Amerika, njene podružnice ili pojedinci povezani s njom, oslobođeni od drugih potencijalnih tužbi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.