Bečej: NIS planira nove istražne bušotine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2015, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bečej: NIS planira nove istražne bušotine

Naftna industrija Srbije započinje geofizička ispitivanja na teritoriji nekoliko bačkih opština. Radovi će se izvoditi u atarima Srbobrana, Bečeja, Žablja, Temerina i Malog Iđoša.

Predstavnici NIS-a započeli su razgovore sa lokalnom samoupravom Bečeja o seizmičkim ispitivanjima koja će se obaviti na 650 kvadratnih kilometara južnobačkog regiona. Vrednost radova procenjuje se na oko sedam miliona evra.

"Ispitivanja se izvode u cilju otkrivanja novih rezervi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nafte i gasa. Tri D seizmička ispitivanja počinju polovinom maja i planiramo da ih završimo u oktobru. Ovim istraživanjima nakon obrade i interpretacije biće pozicionirane nove istražne bušotine i nakon toga, nadamo se, resurstne baze kompanije koja je od značaja ne samo za kompaniju NIS a.d. nego i za Republiku Srbiju", kaže za RTV Gorica Mandić, direktorka sektora za geološka istraživanja u NIS-u a.d.

U lokalnoj samoupravi ne kriju da im je važan motiv za saradnju sa NIS-om nadoknada od rudne rente.

"Opština Bečej nema tu sreću da je do sada nešto pronađeno i da dobijamo nadoknadu za rudnu rentu. Iz primera opštine Srbobran jasno je da ukupnom udelu u budžetu rudna renta zauzima značajno mesto", rekao je član opštinskog veća zadužen za investicije Dalibor Kekić.

Iz NIS-a poručuju da će se maksimalno truditi da tokom izvođenja radova ne remete svakodnevni život meštana kojima će nadoknaditi svu, eventualno nastalu štetu. U vreme izvođenja radova otvoriće informativne punktove za sve dodatne informacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.