Bački Brestovac: Tajna dobrog sača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2017, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bački Brestovac: Tajna dobrog sača

Brestovačka sačijada okupila ove godine je trideset majstora u pripremi jagnjetine ispod sača. Za razliku od prethodnih godina kada su muškarci bili pobednici ovog takmičenja, ovoga puta pobedila je žena.

Kišni prohladni dan nije smetao Brestovčanima i njihovim gostima da i ove godine pokažu umeće u pripremi jagnjetine ispod sača. Došli su pobednici mnogih takmičenja iz Nove Gajdobre, Sombora, Subotice.

Svi su dobili istu količinu mesa, a odbrižljivog dodavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << žara i laganog krčakanja zavisi i kvalitet ovog tradicionalnog jela. Osim jagnjetine, obavezni sastojak je krompir. Neko dodaje i luk i šargarepu.

Internacionalni sudija Tomislav Subotički iz Novog Miloševa kaže da je veština kuvara važna koiko i sadržaj sača.

"Najkvalitetniji i najvažniji deo je meso. Posle mesa dolazi korenasto povrće. Korenasto povrće mora da bude zastupljeno srazmerno količini mesa", istakao je Tomislav Baca Subotički.

Dok je jagnjetina u saču krčkala, Ličani i Bosanci su odmeravali snagu u bacanju kamena s ramena i nadvlačenju konopa.

Kiša je ometala takmičenje, ali njima nije smetalo. A onda dočekasmo i proglašenje.

Za razliku od prethodnih takmičenja kada su pobedjivali muškarci, ovog puta najbolji sač pripremila je Jagoda Belić.

"Tajna je u velikoj želji da spremiš dobar sač. to je najveća tajna. Da kuvar voli da jede i da sprema hranu. To je recept najvećih kuvara", otkriva Jagoda Belić.

Na sačijadi je bilo i onih manje sportskih disciplina kao što je brzo ispijanje piva. Za ovo takmičenje potrebna je posebna vrsta treninga, ali to je već za neku drugu priču.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.