Zašto mladi više veruju vojsci nego vladi

Izvor: Danas, 29.Maj.2016, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto mladi više veruju vojsci nego vladi

Beograd - Istraživanje "Mladi u Srbiji 2015", koje je sprovela SeConS grupa za razvojnu inicijativu pokazalo je da mladi u Srbiji najviše veruju vojsci, verskim organizacijama, a manje političkim institucijama - skupštini, vladi i političkim partijama. Evo kako za Danas to komentarišu episkop slovenski Jovan (Ćulibrk), sociolog Ratko Božović, glavni rabin Srbije Isak Asijel, politički analitičar Đorđe Vukadinović i kulturološkinja Milena Dragićević Šešić.

      >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<            

Jovan (Ćulibrk), episkop slavonski

Treba imati na umu da je društvo u kome živimo postkomunističko i da još nosi posledice totalnog raspada društvenog sistema, koji je pri tome bio i pseudoreligiozni sistem. Ljudi koji su preživeli pad takvog sistema traže nešto na šta mogu da se oslone, nešto što ima dimenziju trajnosti i postojanosti. To su svakako Crkva s jedne strane, a s druge, tipično za srpski tradicionalni sistem vrednosti, vojska.

Ratko Božović,  sociolog

Ovo pitanje nije previše istraženo, tako da tu treba biti obazriv. Ono se može posmatrati kao stvar predrasuda, tradicije i eho prošlosti. Još je prisutna tradicionalna porodica u kojoj se priča o ranijim vrednostima i vremenima, kojih više nema. Moguće je da mladi u vojsci vide i mogućnost zapošnjavanja, nešto konkretno i javno, dok je ova druga strana - skupština i stranke, kombinacija haotičnog, tajnog i javnog. Ne treba izgubiti iz vida i da imamo tradiciju ratničkog naroda i da su sveštenici i vojnici svojim nasleđem obezbedili status.

Isak Asijel,  glavni rabin Srbije

Vojsci se više veruje zato što je u njoj više reda i zato što se zna ko šta radi. Vojska je stamena organizacija, dok su stranke fluidne. Kad je reč o crkvama i verskim oranizacijama, ne znam zašto im se više veruje - to je za mene tajna, jer smo mi sekularno društvo.

Đorđe Vukadinović, politički analitičar

To nije naročito čudno, s obzirom na negativnu sliku koja se u javnosti stvara o skupštini i strankama, mada i oni sami tome doprinose. Nasuprot tome, vojska i verske organizacije su, ipak, manje izložene. Konačno, još veći ugled i uticaj kod mladih imaju sportske i estradne zvezde, junaci rijalitija, starlete, Kristijan i slični junaci našeg vremena.



Milena Dragićević Šešić, kulturološkinja

Nisam sigurna da oni bilo koga podržavaju. Lakše je i komforminije reći podržavam crkvu, jer je očekivano i društveno poželjno, dok su političke organizacije, skupština i strane toliko same sebe diskvalifikovale da bi bilo teško očekivati da bi bilo ko mogao da kaže da ima poverenje u njih. Iskreno, čini mi se da niko nikoga ne podržava, niti u šta veruje, jer većina želi da ode u svet. Da podržavaju svoju crkvu i vojsku ostali bi ovde.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.