Vojska Srbije kupuje belgijske puške

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2017, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska Srbije kupuje belgijske puške

Pripadnici Vojske Srbije uskoro će biti opremljeni najsavremenijim automatskim puškama belgijske proizvodnje, potvrđeno je "Politici" u Ministarstvu odbrane.

Reč je o puškama SKAR-L, razvijenim za potrebe specijalnih jedinica, proizvodu čuvene fabrike "FN Herštal".

Iz Ministarstva odbrane nisu precizno odgovorili koje će jedinice biti opremljene ovim puškama, već su u dopisu "Politici" naveli da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vojska Srbije "u planu razvoja i opremanja planirala opremanje određenih jedinica i snaga namenjenih za izvršenje posebnih zadataka".

Upućeni u ovu problematiku smatraju da je reč o "Projektu 1.500" , kako je u medijima nazvan od strane najviših rukovodilaca javno najavljeni plan opremanja 1.500 vojnika najsavremenijom opremom i naoružanjem.

Za razliku od većine pušaka koje koriste armije širom sveta, SKAR-L je puška 21. veka.

Njen razvoj je iniciran 2004. godine, kada je komanda specijalnih snaga američke vojske objavila poziv za nabavku nove puške.

Belgijski konstruktori stvorili su SKAR-L koja se izvanredno pokazala na testovima, pa je fabrika "FH Herštal" dobila prestižni posao opremanja američkih specijalaca.

Ova puška koristi standardni NATO puščani metak 5,56 mm, ima preklopni i po dužini prilagodljivi kundak.

Na nju je moguće ugraditi različite dnevne, noćne i laserske nišane, baterijsku lampu i potcevni bacač granata, što znatno povećava njenu vatrenu moć.

Sama puška, bez okvira sa municijom, teška je svega tri i po kilograma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.