Vojska Srbije dobila dva helikoptera Mi-17

Izvor: Radio 021, 28.Jun.2016, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska Srbije dobila dva helikoptera Mi-17

Dva transportna helikoptera Mi-17, koja su kupljena u Rusiji, od danas su deo eskadrile Vojske Srbije.

Dva ruska helikoptera prvi su helikopteri koji su kupljeni u inostranstvu za potrebe vojske nakon 29 godina, kada su od Sovjetskog saveza kupljeni protivpodmornički helikopteri Ka-28, koji se više ne koriste.

Poslednji novi transportni helikopteri Mi-8, čiji pojedini primerci i dalje lete u VS, kupljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su pre 36 godina. Trenutno se u Vojsci Srbije koriste jedan transportni helikopter Mi-17, koji je preostao nakon što se drugi srušio u martu 2015. godine, kao i nekoliko Mi-8, od kojih lete samo dva.

Helikopter Mi-17 ima nosivost od 4.500 kilograma i može da razvije maksimalnu brzinu od 262 kilometara na čas. Može da ponese 36 putnika ili 24 padobranca i 12 ranjenika.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak je rekao da je nabavka helikoptera dodatni motiv za zaposlene, da su osposobili potreban broj ljudi za upotrebu helikoptera kako letačkog tako i tehničkog sastava. "Obezbedili smo neophodne uslove da navedeni helikopteri posle prijema i tehničkih proba na ovoj poziciji, budu uvedeni u naoružanje i budu za korišćenje za potrebe vazduhoplovstva i vojske Srbije", zaključio je Živak.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.