Vojna vežba Srbije i Rusije, Kiril u poseti

Izvor: VOA, 14.Nov.2014, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna vežba Srbije i Rusije, Kiril u poseti

Na poligonu u Nikincima održana je zajednička srpsko-ruska protivteroristička vežba ”Srem 2014”, dok je Srbiju danas posetio i poglavar Ruske pravoslavne crkve

Na poligonu u Nikincima pripadnici Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije održali su danas zajedničku vežbu, a u Beograd je doputovao poglavar Ruske pravoslavne crkve pratrijarh Kiril.

Današnji dan su obeležile dve vesti vezane za Rusiju – na poziv srpskog patrijarha Irineja >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << u posetu Srbiji došao je poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril, dok je na poligonu u Nikincima održana zajednička srpsko-ruska protivteroristička vežba ”Srem 2014”.

Više od 400 pripadnika Vojske Srbije i vazdušno-desatnih snaga Ruske Federacije izvelo je vežbu koja je za temu imala protivteroristička dejstva. Prikazan je desant padobranaca i borbenih oklopnih vozila, oslobađanje talaca, uništavanje terorističke baze i sanitetska evakuacija po-vređenih.

Predstavnici obe države su ocenili da je vežba bila uspešna, a kako je rekao ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić ovakva vežba je izvedena posle više od tri decenije na teritoriji Srbije. On je najavio da će krajem neseca biti izvedena vezba u bazi Jug u kojoj će učestvovati nekoliko država, a nosilac će biti Nacionalan garda Ohaja. Takođe, Gašić je odbacio tvrdnje da je današnja vežba bila organizovana i sprovedena u tajnosti:

"Mi smo vojno neutralna država i posvećeni smo ka četiri strateška stuba – to su EU, Rusija, SAD i Kina."

A u trodnevnu posetu Beogradu danas je doputovao patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril – posle dočeka na aerodromu kome su osim poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja prisustvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, održano je bogosluženje u Sabornoj crkvi.

Tom prilikom patrijarh Kiril je rekao da je veza dva naroda prekaljena u mnogim teškim iskušenjima, kao i da je Rusija je uvek bila tu da pomogne srpsko narodu u kojem je uvek znala da ima razumevanje i podršku:

"Kada ruski ćovek dođe u Srbiju, on se zaista oseća kao kod kuće."

Ova poseta će doprineti produbljivanju čvrstih bratskih odnosa, istakao je patrijarh srpski Irinej i dodao da su i da su Srbi na Kosovu očekivali posetu patrijarha Kirila, ali da je ona morala sticajem prilika da izo-tane:

"Naše nade su uvek bile upućene, kako carskoj Rusiji, tako i sadašnjoj Rusiji. I ona je uvek dolazila onda kada je bila najpotrebnija."

Inače, treba reć da je danas u Srbiji održana još jedna vežba – u bazi SAJ-a u Batajnici izvedena je pokazna vežba oslobađanja talaca, na kojoj je učestvovalo 36 predstavnika iz 17 specijalnih jedinica policija zemalja jugoistočne Evrope. Vežbom su rukovodila dva instruktora i predavača iz Jedinice za spasavanje talaca američkog FBI.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.