Vojna parada u Užicu

Izvor: RTS, 16.Apr.2014, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna parada u Užicu

Centralna svečanost povodom Dana Vojske Srbije održana je u Užicu, u prisustvu državnog i vojnog vrha. Svečanosti "Đetinja 2014" prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Nebojša Rodić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković. Nikolić je rekao da očekuje da Srbija stane na noge uz naknadu štete koja joj je nepravdom učinjena 1999. godine.

Uz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << premijera u tehničkoj vladi Ivicu Dačića, svečnosti su prisustvovali i ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je sada zadatak da se rađamo i živimo, a ne da ratujemo i umiremo, posebno "nikad više više zbog tuđih svađa".

"Hoće da nas uvuku u stradanja, a mi smo mnogo stradali", upozorio je Nikolić.

Naveo je da su se nedavno oglasili vinovnici razaranja Srbije 1999. godine sa priznanjem da su bez saglasnosti UN sprečili, kako su rekli, moguće stradanje jednog naroda i mogući progon civila.

"Opravdanje za bombardovanje jedne suverene zemlje-članice UN i ubijanje njene dece i uništavanje bogatstva koje su stvorili njeni građani, našle su u sprečavanju potencijalnog stradanja. Bolje da nisu izmišljali nikakav razlog pošto ga nije ni bilo. Ili je bolje da priznaju da je razlog stvaranje albanske države na teritoriji Srbije", izjavio je Nikolić.

Ocenivši to kao necivilizacijski presedan "za vijek i vijekova" i nešto čega bi se postideli i varvarski narodi iz prethrišćanskog perioda, Nikolić je rekao: "Opravdano očekujemo da Srbija stane na noge uz naknadu štete načinjene nepravdom."

Predsednik Srbije je zapitao i da li međunarodni sudovi zaista postoje samo zato da bi se oprala savest onih koji čine nepravdu i dodao: "Kom sudu da se žalimo a da bude nepristrasan, objektivan i pravičan?"

Nikolić je upozorio da i danas, po ko zna koji put, velike i mnogo naoružane države pokazuju da nemaju isto mišljenje o načinu na koji se rešavaju problemi u svetu i dodao da "ne pitaju nas kada se posvađaju i ugroze mir u celom svetu - neće nas ništa pitati ni kada se budu mirili".

"Hoće da nas uvuku u stradanja, a mi smo mnogo stradali čak i od onih sa kojima smo pobeđivali u svetskim ratovima. Danas nam je zadatak da se rađamo i živimo, a ne da ratujemo i umiremo i nikada više zbog tuđih svađa", rekao je predsednik Srbije i poručio da je sloboda malih naroda jača sila od velikih i moćnih.

Podsetivši da je Srbija u Drugom svetskom ratu bila na strani pobednika, ali da je svoj nacionalni identitet ponovo utopila u zajednicu "stvorenu na kompromisu i oproštaju neoprostivog", Nikolić je konstatovao da smo kao zahvalnost za to dobili zločine, progone, uvrede, tužbe.

"Pobedom u Velikom ratu Srbija je povećala svoju teritoriju, ali i broj spoljašnjih neprijatelja", naveo je predsednik i naglasio da je naša zemlja najzdravije, najsposobnije i najbolje ljude gubila u ratnim dejstvima, ali i da su srpskog vojnika uvek poštovali i saveznici i neprijatelji.  

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković rekao je da je Vojska Srbije u protekloj godini realizovala sve postavljene zadatke - savesno, odgovorno i disciplinovano.

Diković je naglasio i da su pripadnici vojske tako navikli i da "mi drugačije ne znamo da radimo".

"Radimo, štedimo i čuvamo - najviše mir u zemlji, a i svetu", poručio je Diković i istakao da se Vojska Srbije danas poznaje po delima.

Uz defile jedinice, na Trgu partizana u Užicu organizovan je i prikaz operativnih sposobnosti Vojske Srbije. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije i ove godine nizom aktivnosti obeležavaju 23. april - Dan Vojske Srbije.

U Domu Vojske u Beogradu 11. aprila dodeljene su godišnje nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat, doktorsku disertaciju i magistarski rad u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Počasna artiljerijska paljba povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije biće izvršena 22. aprila u 17 sati na Kalemegdanu.

Za 23. april planirano je otvaranje izložbe "Pištolji iz zbirke zapadnoevropskog oružja" u Galeriji Vojnog muzeja.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje srpske države, odnosno srpske vojske, a kao produkt samostalnosti srpske države usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde, od 76 mladića "po stasu i ugledu" iz najboljih seoskih kuća.
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.