Više patrola posle ubistva Stevana Sinđelića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2014, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više patrola posle ubistva Stevana Sinđelića

Komandant Kfora general-major Salvatore Farina izjavio je danas u Prištini da je broj patrola te vojne misije i Vojske Srbije trostruko povećan u kopnenoj zoni bezbednosti posle ubistva srpskog žandarma Stevana Sinđelića.

Farina je poručio da na administrativnoj liniji kod Merdara ne postoji pretnja po bezbednost građana koji ne krše zakon, preneo je Radio KiM.

Odlazeći komandant Kfora je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oproštajnoj konferenciji za novinare u glavnoj komandi NATO-a u Prištini rekao da je prisutvo Kforovih vojnika duž administrativne linije povećano u okviru sinhronizovanih akcija sa Vojskom Srbije, dodavši da pitanjem bezbednosti na tom području treba da se bave i policija i institucije unutrašnje bezbednosti.

„Ja i general (Vojske Srbije Ljubiša) Diković smo se dogovorili da smirimo tenzije i da za tri puta povećamo broj patrola u interesnim zonama", rekao je Farina.

Prema njegovim rečima bespravna seča šuma i slične aktivnosti navode ljude na kriminalne aktivnosti.

"To je nešto što se dešava nekoliko metara ili kilometara od administrativne linije. To je i policijsko pitanje, ali i pitanje kojim se bavi i unutrašnja bezbednost", rekao je Farina i dodao da posle nedavnih incidenata na administrativnoj liniji nedaleko od Merdara, ne postoji pretnja po bezbednost građana koji ne krše zakon.

Govoreći o nedavnim policijskim operacijama hapšenja osumnjičenih za ekstremizam Farina je rekao da ekstremne i radikalne grupe nisu pretnja po bezbednost Kosova, objasnivši da strani borci u Siriju ne dolaze samo sa Kosova, već iz većine zapadnih zemalja.

"To je zajednički problem uređenih i demokratskih zemalja. Broj ljudi koji je uhapšen na Kosovu je znak da postoji dobra volja kosovskih lidera da se suoče sa ovim fenomenom", rekao je on i istakao da je dobra stvar postojanje operativnog plana za hapšenje.

Sumirajući rezultate petnaestogodišnjeg rada NATO vojnika na Kosovu Farina je istakao da u svetu ima veliki broj kriznih područja, poput Ukrajine, Iraka, Avganistana i Bliskog istoka, i da se vojne misije ponašaju u skladu s tim.

"Ovo je vreme velikih kriza i to je dodatni razlog da NATO postepeno smanjuje prisustvo na ovom području. Radimo sve kako bismo došli do kraljnjeg cilja koji će biti realizovan kada se uslovi budu stekli“, kazao je Farina rekavši da je na Kosovu danas prisutno deset puta manje vojnika Kfora nego 1999.

General-major Salvatore Farina dužnost komandanta Kfora predaće u sredu general-majoru Frančesku Pablu Filjolu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.