Vojna parada povodom Dana oslobođenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2016, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna parada povodom Dana oslobođenja

Povodom 72 godine od oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, danas je održana vojna parada - prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije, koju je pratio državni vrh Srbije, kao i veliki broj građana.

U paradi je učestvovalo 700 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, više od 20 vazduhoplova, više od 20 brodova i više od 40 novih i modernizovanih sredstava ratne tehnike.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Na početku svečanosti predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović rekao je da je Dan oslobođenja izuzetan dan i da "jasna misija (vojske) uvek opstaje misija rodoljublja i zakletve - biti spreman da u borbi da dam i svoj život".

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poželeo je dobrodošlicu svima u Novi Sad koji Grad-heroj i buduća Evropska prestonica kulture.

On je rekao da su u temelje tog grada "ugrađene hiljade života da bi se danas živelo slobodno", i da Novi Sad neće zaboraviti te žrtve i neće odustati od temeljni vrednosti antifašizma.

"Srećan ti Novi Sade dan osvajanja slobode. Živela Srbija!", kazao je on.

Na svečanosti na Beogradskom keju, koja je počela u podne, svoju obučenost, naoružanje i opremu prikazuje 700 pripadnika Specijalne brigade, Rečne flotile, RV i PVO, Garde i drugih jedinica Vojske Srbije. Tu je više od 70 vozila i oruđa, 20 plovila Rečne flotile i 20 letelica Ratnog vazduhoplovstva i protiv-vazduhoplovne odbrane (RV i PVO) Vojske Srbije.

Prema rečima komandanta Prve brigade Kopnene vojske Srbije, brigadnog generala Željka Petrovića, prikazan je deo operativnih sposobnosti Vojske Srbije kroz statički i dinamički deo programa.

"U statičkom delu prikaza je nova i modernizovana sredstva ratne tehnike i ona je duž Keja žrtava racije dostupna svim zainteresovanima da ih vide. U dinamičkom delu, koji je počeo počasnom artiljerijskom paljbom, prikazane su vežbe na Dunavu koje je izvela rečna flotila Vojske Srbije u sadejstvu sa specijalnom brigadom i ratnim vazduhopolovstvom i protivvazduhoplovnom odbranom", rekao je on.

Brojni posetioci su mogli da vide taktičko tehničku vežbu rečne flotile u kojoj je prikazano razminiravanje dela toka Dunava kao i vežbu vodenog desanta i onesposobljavanja terorista koji su oteli civilni brod.

Svečanost je završena skokom 10 padobranaca iz helikoptera Vojske Srbije koji su se prizemljili na popularnoj plaži na Dunavu "Oficirac".

Pored ove vežbe, održan je defile motorizovanog ešalona novih i modernizovanih sredstava ratne tehnike, zatim defile brodova i na kraju vazduhoplovni defile helikoptera i aviona.

Petrović je rekao da je u Vojnoj paradi povodom Dana oslobođenja Novog Sada učestvovalo 700 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, više od 20 vazduhoplova, više od 20 brodova i više od 40 novih i modernizovanoih sredstava ratne tehnike.

U motorizovanom ešalonu prikazana su ili nova ili modernizovana sredstva, a najveće interesovanje kod posmatrača izazvali su oklopno vozilo točkaš "LAZAR", artiljerijski sistem "NORA", raketni sistem "ALAS" i druga oprema.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijer Srbije Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković, ministri u vladama Srbije i Vojvodine, predstavnici gradske vlasti Novog Sada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Obeležava se Dan oslobođenja NS u Drugom svetskom ratu

Izvor: B92, 22.Okt.2016

Novi Sad -- Svečanost povodom Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu biće održana danas uz učešće oko 700 pripadnika Vojske Srbije...Na svečanosti na Beogradskom keju koja počinje u podne u statičkom i dinamičkom prikazu učestvovaće oko 700 pripadnika vojske, a biće predstavljeno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.