Srpska i makedonska vojska zajedno će delovati u vanrednim situacijama

Izvor: Blic, 22.Okt.2014, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska i makedonska vojska zajedno će delovati u vanrednim situacijama

Ministri odbrane Srbije i Makedonije Bratislav Gašić i Zoran Jolevski razgovarali su danas o unapređenju vojne saradnje dve zemlje i poručili da će u predstojećem periodu biti intenzivirana saradnja u vojno-obrazovnoj oblasti kao i kada je reč o zajedničkim pripremama jedinica za vanredne situacije.

Gašić je, u Domu Garde na Topčideru, posle sastanka sa kolegom iz Makedonije, izjavio da je sa Jolevskim danas i juče imao veoma dobre razgovore o unapredjenju saradnje dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ministarstva, pre svega kada je reč o vojno-obrazovnoj i vojno-vojnoj saradnji.

Prema njegovim rečima, Srbija i Makedonija ove godine ostvarili su većinu od oko 20 predvidjenih aktivnosti.

"Razgovarali smo i o razmeni iskustava koje jedni i drugi imamo kada je reč o učešću u mirovnim operacijama, o korišćenju naših kapaciteta u bazama Jug i u Kruševcu, kao i o zajedničkim pripremama jedinica za vanredne situacije", rekao je Gašić.

Srpski ministar je dodao da je u razgovoru sa Jolevskim otvoren niz zajedničkih tema, izmedju ostalog i o povećanim bezbednosnim rizicima u regionu zbog, kako je rekao, učešća nekih stanovnika ovog dela teritorije u nekim borbenim dejstvima.

Ministar odbrane Makedonije Zoran Jolevski izjavio je da ceni otvorenost i razmenu iskustava kada je reč o učešću u mirovnim operacijama istakavši da je proces edukacije i treninga veoma značajna osnova svake vojske.

"Upravo zato sam posetio Vojnu akademiju i Vojno medicinsku akademiju sa čijim kapacitetima sam se upoznao i koju su veoma impresivni", rekao je Jolevski.

On je dodao da postoji namera da Vojna akademija iz Skoplja ostvari blisku i neposrednu saradnju sa te dve institucije "što će doneti korist obema stranama".

"Očeklujem da se saradnja u toj oblasti odvija ubrzanim tempom", zaključio je Jolevski.

Gašić i Jolevski učestvovali su i na Regionalnom skupu o angažovanju zemalja zapadnog Balkana u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija, organizovanom početkom ove nedelje u Beogradu.

Na skupu su učestvovali i podsekretar UN za mirovne operacije Erve Ladsus, visoki predstavnici Departmana za mirovne operacije UN, zvaničnici zemalja zapadnog Balkana, predstavnici partnerskih zemalja u oblasti mirovnih operacija, kao i šef Kancelarije UN u Beogradu Piter Due.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Gašić i Jolevski o vojnoj saradnji

Izvor: B92, 22.Okt.2014

Ministri odbrane Srbije i Makedonije Bratislav Gašić i Zoran Jolevski razgovarali o unapređenju vojne saradnje dve zemlje...Oni su poručili da će u predstojećem periodu biti intenzivirana saradnja u vojno-obrazovnoj oblasti kao i kada je reč o zajedničkim pripremama jedinica za vanredne situacije...Gašić...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.